• SUA au declarat că speră ca membrii OCI să avertizeze Iranul să nu ia măsuri pentru escaladarea conflictului”.
  • Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut de la asasinarea lui Haniyeh la Teheran săptămâna trecută. Iranul și aliații săi au dat vina pe Israel, deși Israelul nu a comentat.
  • Ministrul iranian de externe în exercițiu, Baqeri Ali Bagheri Kani, a declarat membrilor că este de așteptat” ca aceștia să sprijine răspunsul Iranului la crimă.

Ministrul de externe în exercițiu al Iranului a declarat că țara sa va răspunde la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la momentul potrivit” și în mod adecvat”, după o zi de diplomație intensă în Orientul Mijlociu, scrie BBC.

Comentariile sale au fost făcute în timpul unei reuniuni de urgență a Organizației Cooperării Islamice (OCI), un grup de state cu populație majoritar musulmană, care s-a reunit în Arabia Saudită pentru a discuta răspunsul Iranului la crimă.

SUA au declarat că speră ca membrii OCI să avertizeze Iranul să nu ia măsuri pentru escaladarea conflictului”. Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut de la asasinarea lui Haniyeh la Teheran săptămâna trecută. Iranul și aliații săi au dat vina pe Israel, deși Israelul nu a comentat.

Recomandări

BACK TO OFFICE
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL
WATCHOS 11 E AICI
CINE IA AVEREA?
CHILES NU SE LASĂ

OCI s-a reunit miercuri în orașul Jeddah din Arabia Saudită, la solicitarea oficialilor iranieni și palestinieni.
Ministrul iranian de externe în exercițiu, Baqeri Ali Bagheri Kani, a declarat membrilor că este de așteptat” ca aceștia să sprijine răspunsul Iranului la crimă.

Acțiunea Iranului nu este doar o apărare a propriei suveranități și a securității naționale, ci și o apărare a stabilității și securității întregii regiuni”, a spus el. O declarație publicată ulterior de OCI a afirmat că blocul consideră Israelul pe deplin responsabil” pentru atacul odios”, pe care l-a descris drept „ încălcare gravă” a suveranității Iranului. Dar nu a aprobat nicio acțiune militară iraniană.

În aprilie, Iranul a lansat mai mult de 300 de rachete și drone către Israel – aproape toate au fost doborâte – ca represalii la un atac asupra complexului său diplomatic din Siria. Mulți se tem că răspunsul Iranului cu această ocazie ar putea lua o formă similară.

Citește și