Iranul își avertizează vecinii să nu ajute Israelul să atace. Statele din Golf sunt prinse la mijloc în criza regională

Pregătindu-se pentru un atac din partea Israelului, Iranul a îndemnat vecinii săi arabi să nu permită Israelului să le folosească spațiul aerian, au declarat doi diplomați din țările Golfului pentru NBC News.

Avertismentele Teheranului

Israelul a promis să răspundă la atacul cu rachete balistice de săptămâna trecută al Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să avertizeze țările că, ajutând Israelul în orice fel, ar putea escalada în război, a declarat unul dintre diplomați. Ambii au cerut să nu fie numiți deoarece nu au fost autorizați să vorbească public despre acest subiect sensibil.

„Consiliul de Cooperare al Golfului nu este interesat să fie prins într-un foc încrucișat”, a declarat un diplomat. „Accentul nostru a fost pus pe dezescaladare”.

Multe națiuni arabe, precum Iordania și Emiratele Arabe Unite, găzduiesc baze americane și instalații petroliere vitale pentru economia mondială, iar avertismentul Iranului cu privire la sprijinirea Israelului stârnește temeri în regiune că aceste situri ar putea deveni ținte.

Al doilea diplomat a adăugat însă că este puțin probabil ca vreo națiune arabă să fie de acord ca spațiul său aerian să fie utilizat de israelieni pentru o lovitură asupra Iranului.

Eforturile diplomatice ale Iranului

Ambii diplomați au vorbit după un efort diplomatic intens al președintelui iranian Masoud Pezeshkian și al lui Abbas Araghchi, ministrul său de externe, de a consolida sprijinul vecinilor lor din Golf și de a-i convinge să își folosească influența la Washington pentru a tempera un atac israelian.

Araghchi a călătorit în Qatar și în Arabia Saudită, principalul rival regional al țării sale, unde a purtat discuții cu liderul regatului, prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Pezeshkian s-a întâlnit, de asemenea, cu Vladimir Putin, în marja unui forum internațional în capitala Turkmenistanului, Ashgabat, pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu, a declarat vineri Kremlinul. Acesta a adăugat că el a acceptat oficial invitația lui Putin pentru o vizită de stat.

Înaintea întâlnirii lor, Pezeshkian, considerat în general ca fiind relativ moderat, a declarat pentru televiziunea rusă de stat că Israelul ar trebui „să înceteze să mai ucidă oameni nevinovați” și că astfel de acțiuni sunt susținute de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Exit mobile version