• Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului, jură că Iranul va răspunde „crimelor și insolenței” Israelului.
  • SUA au trimis un portavion, nave de război și sisteme antiaeriene suplimentare în Orientul Mijlociu.
  • Departamentul de Stat al SUA a transmis Iranului, prin intermediari, că SUA va apăra Israelul de orice escaladare posibilă.

Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a spus luni că Iranul va răspunde „cu siguranță” Israelului în urma asasinării liderului Hamas, Ismail Haniyeh, scrie Financial Times.

„Republica Islamică Iran nu caută în niciun fel să extindă războiul și criza din regiune, dar acest regim va primi cu siguranță un răspuns pentru crimele și insolența sa”, a spus Pezeshkian în timpul unei întâlniri cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Sergei Shoigu. El a acuzat Israelul că a violat dreptul internațional prin asasinarea de la Teheran.

Totodată, noul președinte al Iranului a lăudat colaborarea cu Rusia.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

„Credem că era unilateralismului unor puteri mondiale, inclusiv a Statelor Unite, s-a încheiat. Rusia a fost alături de poporul iranian în vremuri dificile, iar dezvoltarea relațiilor este una dintre prioritățile noastre”, a spus Pezeshkian.

Ministrul interimar de Externe al Iranului, Ali Bagheri Kani, s-a adresat la rândul său ambasadorilor străini într-o întâlnire a Ministerului în Teheran, descriind atacul drept „o violare a integrității teritoriale a Iranului” care „clar nu poate fi trecută cu vederea”. El a îndemnat alte națiuni să nu arate „indiferență și calm în fața răului”.

Televiziunea de stat iraniană a intensificat acoperirea acestei crize, subliniind necesitatea unui răspuns. Cetățenii intervievați pe stradă și-au exprimat dorința pentru o „reacție decisivă” din partea Iranului, „pentru a păstra demnitatea țării”.

Israelul și regiunea așteaptă răspunsul Iranului la asasinarea de săptămâna trecută a lui Haniyeh, șeful politic al Hamas, în Teheran, la câteva ore după ce a participat la ceremonia de învestire a lui Pezeshkian.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, le-a spus omologilor săi din G7 că Washingtonul este pregătit pentru un „atac iminent”, potrivit a două persoane familiare cu discuțiile. SUA au trimis forțe suplimentare în Marea Mediterană, pentru a-și proteja aliații și pentru a reduce riscul unei confruntări extinse.

Iranul a spus clar că va răspunde asasinării, care a venit la doar o zi după ce comandantul militar al Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis într-un atac țintit în Beirut, atac revendicat de Israel. Israelul a acuzat Hezbollah pentru atacul asupra unui teren de fotbal din Înălțimile Golan, care a ucis 12 tineri.

Hezbollah și Hamas, gruparea militară teroristă care a lansat atacul din 7 octombrie asupra Israelului, fac parte dintr-o alianță sprijinită de Iran, cunoscută drept „axa de rezistență”.

Analiștii cred că răspunsul Iranul ar putea include un atac simultan al axei; alianța îi include totodată și pe rebelii Houthi din Yemen și grupările din Irak și Siria.

Generalul-maior Hossein Salami, comandantul Gărzii Revoluţionare a Iranului, a sugerat luni că Israelul a apreciat greşit modul în care Iranul va riposta: „Când vor primi un răspuns puternic, își vor da seama că au calculat greșit”, a spus el într-un discurs public, fără a detalia potențialele acțiuni.

Citește și