- ISIS revendică atacurile teroriste din Iran. Au fost doi teroriști sinucigași, Umar al-Muwahid și Sayf Allah al-Mujahid.
- Atacul a ucis 84 de persoane în timpul unei ceremonii comemorative la mormântul generalului-maior Qasem Soleimani, care a fost asasinat în urmă cu patru ani într-un atac cu dronă americană.
- Iranul a organizat joi o zi națională de doliu pentru a onora victimele exploziilor.
UPDATE – ISIS revendică atacurile din Iran
ISIS a revendicat atacurile teroriste din Iran, scrie CNN.
Advertisment
Au fost doi teroriști sinucigași, Umar al-Muwahid și Sayf Allah al-Mujahid.
Cel puțin 84 de persoane au fost ucise și 284 au fost rănite în exploziile de miercuri, a informat agenția de presă de stat IRNA, în ceea ce a fost cel mai mortal atac din Iran de la revoluția din 1979.
Recomandări
ISIS a emis o declarație joi – la mai bine de 24 de ore după explozii – susținând că doi atacatori sinucigași și-au detonat vestele explozive în timp ce șiiții se adunau pentru a patra aniversare de la asasinarea lui Soleimani lângă mormântul său din orașul său natal, Kerman.
Grupul nu a oferit nicio altă dovadă, iar relatarea lor despre explozii diferă de cea oferită în mass-media iraniană.
Președintele iranian Ebhrahim Raisi a acuzat Israelul pentru explozii și a avertizat că va plăti un „preț mare”. Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu are niciun comentariu” în această privință.
Înainte de declarația ISIS, analiștii și un oficial american speculaseră că explozia avea semnele distinctive ale unui atac terorist.
Știrea inițială
ISIS a fost în spatele bombardamentelor care au ucis zeci de oameni în Iran, spun oficialii americani, potrivit NYT.
Oficialii americani cred că atentatul cu bombă de miercuri de la Kerman, Iran, a fost cel mai probabil opera Statului Islamic – o evaluare preliminară bazată pe informații, potrivit a patru oficiali americani, care au avertizat că nu au fost trase concluzii finale.
Atacul a ucis 84 de persoane în timpul unei ceremonii comemorative la mormântul generalului-maior Qasem Soleimani, care a fost asasinat în urmă cu patru ani într-un atac cu dronă americană.
Unii lideri iranieni au părut inițial să dea vina pe Israel pentru atac, dar oficialii americani au spus că evaluările timpurii ale serviciilor de informații au indicat că Israelul nu se afla în spatele exploziilor. Deși se crede că Israelul a desfășurat în mod regulat operațiuni ascunse în Iran, acestea au fost de obicei operațiuni vizate împotriva anumitor persoane – oficiali iranieni – sau pentru distrugerea instalațiilor nucleare sau de armament.
Iranul a organizat joi o zi națională de doliu pentru a onora victimele exploziilor, care au avut loc nu numai într-un moment tensionat în Orientul Mijlociu, ci și într-o zi extrem de simbolică pentru unii iranieni – a patra aniversare de la moartea generalului Suleimani.
Generalul Soleimani, puternicul lider militar considerat o forță malignă în Occident, este venerat de mulți iranieni, în special de cei care susțin guvernul.
Partenerii noștri