Islanda renunță, din 2024, la vânătoarea de balene

January 6, 2005: Alaska, Panhandle, Inside Passage, Fluke Of Two Humpback Whales. (Credit Image: © John Hyde/Design Pics via ZUMA Wire)

Islanda vrea să oprească vănâtoarea de balene, începând cu 2024, pe fondul cererii scăzute și al controverselor privitoare la practica vânătorii de balene, după ce a reluat această practică în 2006.

Ministrul islandez al pescuitului și agriculturii, Svandís Svavarsdóttir, a declarat că reluarea vânătorii comerciale de balene în Islanda în 2006 a fost controversată, deoarece mulți consideră că vânătoarea nu servește intereselor macroeconomice ale Islandei și că aceasta a avut un efect negativ asupra intereselor și reputației Islandei.

Există puține justificări pentru a autoriza vânătoarea de balene din 2024 încolo”, a declarat ministrul islandez al pescuitului și agriculturii, Svandís Svavarsdóttir, într-un articol de opinie publicat vineri în ziarul Morgunblaðið, potrivit CNN.

Aceasta a spus că Islanda nu are motive să își asume riscul de a continua să practice pescuitul și a de vinde un produs a cărui cerere pe piață scade tot mai mult, dacă acestea nu aduc beneficii economice țării.

Japonia a fost cel mai mare cumpărător de carne de balenă (n.r. islandeză), dar cererea către Islanda a scăzut după ce, în 2019, Japonia a reluat vânătoarea comercială de balene în apele sale.
.
Vânătoarea comercială de balene a fost interzisă printr-un embargo impus în 1986 de Comisia Internațională pentru vânătoare de balene (IWC), dar Japonia s-a retras din comisie în decembrie 2018, marcând revenirea la vânătoarea de balene.

Svandís a subliniat, de asemenea, că vânătoarea de balene a fost controversată și a reamintit că lanțul american de magazine Whole Foods a încetat pentru o vreme să mai comercializeze produse islandeze ca urmare a acestui fapt.

Conform IWC, al cărei scop este „să asigure conservarea adecvată a stocurilor de balene și de a face astfel posibilă dezvoltarea ordonată a industriei de vânătoare de balene”, Islanda a continuat un mic „program științific de vânătoare de balene” după embargoul din 1986.

Islanda a părăsit IWC în 1992, dar a revenit în 2002, de data aceasta formulând o „rezervă” împotriva embargoului. Islanda a reluat vânătoarea de balene în scopuri comerciale în octombrie 2006. Decizia a fost dur contestată de mai multe țări care au considerat că Islanda „încearcă să ocolească reglementările internaționale”, potrivit organizației non-profit Conservarea Balenelor și a Delfinilor (WDC).

Mai mult de 1.700 de balene minke, fin și sei au fost ucise în Islanda de la embargoul din 1986, potrivit datelor WDC. Același raport a constatat că 852 de balene cu aripioare au fost sacrificate în Islanda din 2006 până în 2018 – adăugând că nu a existat nicio vânătoare de balene în sezoanele din 2019, 2020 sau 2021.

Balenele cu aripioare sunt clasificate ca specie vulnerabilă pe Lista roșie a speciilor amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), în timp ce balenele sei sunt clasificate ca specie pe cale de dispariție. Statutul balenelor minke este necunoscut.

Vânătoarea de balene din Islanda a început în secolul al XII-lea cu vânătoarea cu sulița și a continuat într-o formă rudimentară până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când alte țări au introdus practici comerciale moderne.

Exit mobile version