• Forțele israeliene l-au ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, într-o operațiune militară pe 16 octombrie, dar cadavrul a fost descoperit azi, 17 octombire.
  • Katz descrie acțiunea ca o victorie împotriva extremismului islamic.
  • Israelul solicită sprijin internațional pentru obiectivele sale în Gaza.

Într-o dezvoltare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu, Israelul a anunțat joi eliminarea lui Yahya Sinwar, liderul suprem al Hamas și arhitectul atacurilor din 7 octombrie 2023.

Această acțiune marchează un punct de cotitură în războiul Israel-Hamas și ar putea avea implicații semnificative pentru viitorul regiunii.

Din discursul lui Benjamin Netanyahu

„Cetăţeni ai Israelului,
Acum un an am sărbătorit Sukkot. Exact în acel moment, Yahya Sinuar era angajat în pregătirile finale pentru masacrul din Shevah din octombrie.

Recomandări

HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
LIAM PAYNE A MURIT
SAGA DE LA UNIRII
ȘTII DE VREME?
CE VEZI LA MUZEUL EGIPTEAN?

Mă aflu în fața dumneavoastră astăzi pentru a vă informa că Yahya Sinuar – a fost eliminat.

Persoana care a comis cel mai teribil masacru din istoria națiunii noastre de la Holocaust, ucigașul în masă care a ucis mii de israelieni și a răpit sute de cetățeni ai noștri, a fost eliminat astăzi de eroicii noștri soldați.

Și astăzi, așa cum am promis că vom face, am venit să-i dam socoteală.
Astăzi răul a suferit o lovitură grea, dar sarcina care ne este în fața nu este încă finalizată.

Vreau să spun din nou, în cel mai clar mod: Hamas nu va mai conduce Gaza. Acesta este începutul zilei de după Hamas și aceasta este o oportunitate pentru voi, rezidenții Gaza, să vă eliberați în sfârșit de tirania sa.

Teroriştilor Hamas le spun: liderii voştri fug şi vor fi eliminaţi.

Face un apel tuturor celor care ne țin ostatici:
Oricine își depune arma și ne întoarce ostaticii – îi vom permite să iasă și să trăiască.

Și tot așa spun: Oricine face rău ostaticilor noștri – sânge pe cap. Vom socoti cu el.

Întoarcerea ostaticilor noștri este o oportunitate de a ne atinge toate obiectivele și aduce sfârșitul războiului mai aproape.

Astăzi am lămurit din nou ce se întâmplă cu cei care ne-au rănit. Astăzi am arătat încă o dată lumii victoria binelui asupra răului.
Dar războiul, dragii mei, nu s-a terminat încă. Și este dificil și cere un preț mare de la noi.

Anunțul oficial al Israelului

Ministrul de externe Israel Katz într-un mesaj personal în această seară către zeci de miniștri de externe din întreaga lume:

„Maestrul criminal Yahya Sinwar, care este responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de soldații IDF.

Aceasta este o mare realizare militară și morală pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei malefice a islamului extrem condus de Iran.

Eliminarea lui Sinwar creează o posibilitate pentru eliberarea imediată a răpiților și pentru a produce o schimbare care va duce la o nouă realitate în Gaza – fără Hamas și fără control iranian.

Israelul are nevoie de sprijinul și asistența dumneavoastră acum mai mult ca niciodată pentru a promova aceste obiective importante împreună”.

Operațiunea militară și confirmarea morții

Conform declarațiilor IDF, trei militanți au fost eliminați într-un atac asupra unei clădiri, iar autoritățile israeliene au analizat cadavrul lui Sinwar pentru a-i confirma identitatea.

Conform radioului armatei israeliene, ciocnirile din Tal al-Sultan, în care se crede că Sinwar a fost ucis, au avut loc astăzi în zori. Soldații au detectat mișcări suspecte la ultimul etaj al unei clădiri și un tanc a deschis focul asupra acesteia.

La ceva timp după bombardament, soldații au trimis o dronă în clădire și au putut să-i identifice fața.

Cele șase persoane răpite care au fost ucise și ale căror cadavre au fost recuperate dintr-un tunel subteran din Rafah au fost folosite ca scuturi umane pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar.

Ieri a fost eliminat Sinwar, azi l-au descoperit

Șeful Statului Major la punctul în care Sinwar a fost eliminat: „Acesta este profesionalismul și determinarea dumneavoastră – un an mai târziu închidem contul cu Sinwar

Șeful Statului Major, generalul-maior Herzi Halevi și șeful Serviciului General de Securitate, Ronan Bar, au sosit astăzi (joi) la locul în care a fost ucis Yahya Sinwar, alături de comandantul Comandamentului de Sud, colonelul Yaron Finkelman, șeful Divizia de operațiuni, colonelul Oded Basiouk și comandantul Diviziei Gaza, subgeneralul Barak Hiram.

Citește și