Israelienii se adună la locul festivalului Nova, unde Hamas a ucis sute de oameni. Co-fondator: „O zi lungă care nu se termină niciodată”

Evenimentul de luni din deşertul Negev este primul dintre cele câteva adunări organizate pentru a marca împlinirea unui an de la atacurile teroriste care au ucis peste 1.200 de persoane, au luat ostatici peste 250 şi au declanşat războiul devastator al Israelului în Gaza. Sute de membri ai familiilor şi prieteni se adună pentru o ceremonie de omagiere a celor ucişi în atacul Hamas la locul festivalului de muzică Nova din sudul Israelului pe 7 octombrie, relatează CNN.

Totul s-a schimbat la ora 6:29 pe 7 octombrie anul trecut la festivalul de muzică Nova din deșertul Negev, a declarat co-fondatorul evenimentului, Ofir Amir.

„A trecut un an, dar încă ne simțim ca și cum am fi pe 7 octombrie, (ca și cum) a fost doar o zi lungă care nu se termină niciodată”, a declarat Amir pentru Bianna Golodryga de la CNN.

„Ringul de dans ar trebui să fie cel mai sigur loc de pe Pământ, unde nu contează de unde vii, poți fi orice vrei să fii. Noi credem că atunci când ești pe ringul de dans nu contează cine ești, ce religie, ce culoare, toți suntem la fel”, a spus el.

Amir, care a fost împușcat în ambele picioare, a fost printre ultimele persoane care au părăsit locul festivalului.

347 de persoane au muit la festival

Luptătorii Hamas au ucis 347 de persoane și au luat alte persoane ostatice la festivalul din 7 octombrie anul trecut.

De asemenea, Yariv Mozer, regizorul documentarului „We Will Dance Again” – un documentar despre atacul de la festival – a declarat pentru CNN că este important să se relateze cum s-au desfășurat evenimentele, minut cu minut, folosind imagini de la supraviețuitori și înregistrări video făcute de luptătorii Hamas ca dovadă a brutalității cu care s-au confruntat în acea zi.

Danielle Cohen, al cărei văr Mor Meir Trabalsi a fost ucis în timp ce încerca să scape de atac, a participat alături de mai mulți prieteni și membri ai familiei. Grupul, toți purtând tricouri albastre pe care erau imprimate numele și fotografia lui Trabalsi, s-a adunat la un mic memorial în onoarea acestuia, unul dintre sutele ridicate la fața locului.

Trabalsi a fost împușcat mortal în timp ce își conducea soția și prietenii de la festival. Le-a spus tuturor celor din mașină să se aplece și a continuat să meargă, salvându-le viața și pierzându-și-o pe a sa.

Supraviețuitorii, inclusiv noua sa soție, au rămas blocați în mașină cu cadavrul lui Trabalsi timp de aproximativ cinci ore până când armata israeliană i-a salvat, a declarat Cohen.

Exit mobile version