• Cel puțin 11 palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în nordul Cisiordaniei.
  • Această acțiune militară este considerată una dintre cele mai extinse din ultimii ani.
  • Atacurile au dus la blocarea accesului ambulanțelor și a personalului medical în zonele afectate.

Cel puțin 11 palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în nordul Cisiordaniei ocupate, afirmă oficiali palestinieni din domeniul sănătății, conform BBC.

Cinci ar fi fost uciși într-un atac aerian în tabăra de refugiați al-Far’a, iar șase într-un atac cu dronă și în confruntări armate în Jenin.

Forțele de securitate israeliene au declarat că desfășoară „o operațiune antiteroristă pentru a contracara terorismul” în Jenin și Tulkarm. Aceasta pare a fi o operațiune israeliană majoră, cel puțin patru orașe palestiniene fiind vizate în același timp – Jenin, Tulkarm, Nablus și Tubas.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Se crede că este pentru prima dată de la a doua intifadă – o revoltă palestiniană majoră din 2000 până în 2005 – când mai multe orașe palestiniene au fost vizate simultan în acest mod.

Rapoartele palestiniene spun că drumurile principale spre Jenin au fost închise în urma confruntărilor armate din tabăra de refugiați a orașului.

Un atac aerian israelian ar fi vizat un vehicul într-un sat din apropiere în zori. Se spune că forțele israeliene au intrat într-un spital din Jenin și au blocat două din Tulkarm. Raidurile militare israeliene din Nablus s-ar fi concentrat asupra a două tabere de refugiați de acolo.

În tabăra Far’a de lângă Tubas, medicii spun că ambulanțele se luptă să ajungă la răniți după un atac cu dronă israelian.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) „operează cu toată forța încă de noaptea trecută în taberele de refugiați din Jenin și Tulkarm pentru a dezmembra infrastructurile teroriste iraniano-islamice stabilite acolo”.

Armata israeliană a oferit puține detalii, dar a afirmat într-o declarație că forțele IDF, agenția de securitate internă Shin Bet și poliția de frontieră israeliană „desfășoară în prezent o operațiune antiteroristă pentru a contracara teroarea în Jenin și Tulkarm”.

Citește și