• Gruparea Hezbollah susținută de Iran neagă orice implicare.
  • Ministru de Externe al Israelului, Katz: „Ne apropiem de un război total”.
  • Premierul israelian Netanyahu s-a întors devreme din SUA.

Un atac cu rachete asupra unui teren de fotbal din Platoul Golan a ucis 11 oameni, inclusiv copii, au spus autoritățile israeliene, acuzând Hezbollah și jurând că se vor răzbuna pe gruparea libaneză susținută de Iran, scrie Reuters.

Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru atac, cel mai sângeros ataca asupra Israelului (sau asupra teritoriilor anexate de Israel ) de la începutul războiului din Gaza.

„Atacul Hezbollah de astăzi a întrecut toate liniile roșii, iar răspunsul va fi pe măsură. Ne apropiem de un război total împotriva Hezbollah și al Libanului”, a spus Ministrul israelian de Externe, Katz, pentru Axios.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
GEN Z SUFERĂ DE DOOMSCROLLING
„ÎN SLUJBA ȚĂRII”
TRANSFORMAREA ANULUI

Ministrul israelian al Securității, Itamar Ben-Gvir, a cerut „război în nord acum”. „Din 8 octombrie spun că suntem în război în nord și inamicul trebuie învins, iar grupurile de factori de decizie au evitat de 10 luni să recunoască că ne luptăm cu Hezbollah”, a spus el.

Într-o declarație, Hezbollah a spus: „Rezistența Islamică nu are absolut nimic de-a face cu incidentul și neagă categoric toate acuzațiile false în acest sens”. Grupul anunțase anterior mai multe atacuri cu rachete care vizează poziții militare israeliene în alte locații din Liban.

Purtătorul de cuvânt al IDF a dezvăluit identitatea comandantului de teren din Hezbollah care a fost responsabil pentru lansarea rachetei către Majdal Shams – Ali Muhammad Yahya.

Serviciul de ambulanță israelian a raportat că „13 persoane au fost rănite după ce o rachetă trasă din Liban a lovit un teren de fotbal din satul Majdal Shams”.

Idan Avshalom, medic al serviciului de ambulanță Magen David Adom, a descris scena ca fiind devastatoare: „Am asistat la distrugeri mari, cu obiecte în flăcări și victime pe gazon. Era o imagine grotească“.

Un martor, care a vrut să rămână anonim, a declarat pentru Reuters: „Racheta a aterizat pe terenul de fotbal, iar toate victimele sunt copii… Multe corpuri și rămășițe se află pe câmp, nu știm cine sunt”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în drum de întoarcere din Statele Unite, a anunțat că va convoca cabinetul de securitate la sosire.

„Printre cei uciși sunt copii mici – statul Israel nu va trece peste asta în tăcere”, a spus Netanyahu.

Bezalel Smotrich, ministrul de Finanțe și aliat de extremă dreaptă, a cerut o reacție fermă, inclusiv împotriva liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah. „Pentru moartea copiilor, Nasrallah ar trebui să plătească cu capul său. Tot Libanul ar trebui să plătească,” a postat Smotrich pe platforma X.

Andrea Tenenti, purtător de cuvânt al forței de menținere a păcii UNIFIL, a declarat că liderul UNIFIL este în contact cu autoritățile din Liban și Israel pentru a clarifica detaliile incidentului de la Majdal Shams și pentru a menține calmul în zonă.

Hezbollah este cel mai influent dintre grupurile susținute de Iran din Orientul Mijlociu, care s-au alăturat Hamas în lupta împotriva Israelului.

Grupuri irakiene susținute de Iran și Houthi din Yemen au tras, de asemenea, asupra Israelului.

De la începutul conflictului, Hezbollah a revendicat mai multe atacuri cu rachete asupra Israelului din Liban, inclusiv în urma unui raid israelian care a dus la moartea a patru militanți în Kfarkila.

Citește și