• Tamim Ghassan Hijazi, din orașul Bani Suhaila, a fost ucis într-un atac asupra orașului Khan Younis din sudul țării.
  • Bilanțul morților de când Israelul a început ultima sa ofensivă asupra Fâșiei Gaza se ridică acum la 11, inclusiv o fetiță de cinci ani și o femeie de 23 de ani.
  • Forțele israeliene au arestat mai mulți palestinieni în Cisiordania ocupată.

UPDATE 23.00

Imagini din Israel

UPDATE 19.00

Israelul lovește Jihadul Islamic

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Ministrul apărării din Israel, Benny Gantz, a declarat că de la începutul recentei operații militare din Gaza, Forțele Armate israeliene au eliminat mulți teroriști care plănuiau să lanseze rachete și mortiere către ținte din Israel.

În cadrul vizitei pe care a efectuat-o astăzi la bateria IRON DOME din afara Fâșiei Gaza, ministrul Gantz a declarat că Israelul a lovit zeci de instalații militare ale Jihadului Islamic care sunt folosite pentru producerea și lansarea de rachete, iar Forțele Armate ale Israelului vor continua să facă acest lucru, citează publicația HAARETZ.

Gantz: „Conducerea Jihadului Islamic, care se află în străinătate în restaurante și hoteluri din Teheran, Siria și Liban, este izolată de propriul său popor și dăunează grav vieților și mijloacelor de trai ale locuitorilor din Gaza, va plăti, de asemenea, factura.


Hamas vrea să oprească spirala operațiilor militare din Gaza

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a vorbit cu șeful Serviciului General de Informații al Egiptului, într-un efort de a face presiuni asupra Israelului pentru ca acesta să nu mai atace Fâșia Gaza.

UPDATE 18.25

Jihadul Islamic mai primește o săptămână de atenție din partea militarilor israelieni

Forțele Armate ale Israelului se pregătesc pentru încă o săptămână de operații militare. Israelul nu poartă nicio negociere pentru o încetare a focului în acest moment.


Jihad, înmulțit cu 160

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 160 de rachete au fost lansate spre Israel din Fâșia Gaza până acum, 60 dintre acestea fiind interceptate.

Sistemul de apărare IRON DOME al Israelului a interceptat 95% din rachetele lansate din enclavă, unele dintre ele neatingând teritoriul israelian, spune purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate israeliene, general de brigadă Ran Kochav.


Numărul morților din Gaza crește la 15

15 persoane au fost ucise în Gaza și alte 125 au fost rănite de când Israelul și-a lansat operațiunea militară în Fâșie, informează surse din ministerul palestinian al sănătății.

Spitalele coordonate de autoritățile palestiniene au un deficit de 40 la sută la echipamente și medicamente de bază și de 60 la sută la echipamentele de laborator. O oprire completă a serviciilor medicale în Gaza este acum riscul cel mai mare, pentru următoarele 72 de ore.

UPDATE 15.25

Un raid aerian israelian a lovit un vehicul civil în orașul Beit Hanoun din nordul Fâșiei Gaza, rănind mai multe persoane și ucigând o femeie în vârstă care tocmai sărbătorise nunta fiului său.

Naameh Abu Qaida se afla în mașină împreună cu familia sa, după ce a luat mireasa de la petrecerea de nuntă. Membrii familiei se îndreptau spre casa mirelui. Uciderea lui Abu Qaida ridică bilanțul victimelor la 13 palestinieni uciși, a precizat Ministerul Sănătății.

UPDATE 14.05

Brigăzile Al-Quds, aripa militară a mișcării Jihadul Islamic, a anunțat că a vizat orașe și situri militare israeliene cu mai multe rachete și obuze de mortier.

Brigăzile Al-Quds au bombardat Tel Aviv, aeroportul Ben Gurion, Ashdod, Beersheba, Ashkelon, Netivot și Sderot cu 60 de rachete, ca răspuns la bombardamentele israeliene asupra Gaza, a precizat gruparea pe canalul său Telegram.

UPDATE 13.30

Singura centrală electrică din Gaza a anunțat că își va înceta activitatea la prânz (09:00 GMT) din cauza lipsei surselor de combustibil.

Într-o declarație, compania de distribuție a energiei electrice din Gaza a subliniat că oprirea va afecta toate instalațiile vitale și gospodăriile din fâșie, agravând situația umanitară.

UPDATE 13.00

Egiptul afirmă că este mediator pentru a restabili calmul în Fâșia Gaza, în contextul atacurilor aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian.

O declarație a ministerului egiptean de externe a precizat că Cairo efectuează comunicări intensive pentru a controla situația din Gaza și pentru a proteja viețile și proprietățile.

Declarația nu a oferit detalii suplimentare, dar un oficial egiptean a declarat pentru canalul local Extra News că Cairo comunică cu Israelul și cu facțiunile palestiniene pentru a pune capăt escaladării actuale din Gaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Israelul a declarat că se pregătește pentru o săptămână de operațiuni împotriva grupurilor armate palestiniene din Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Ran Kochav, a fost citat de presa israeliană spunând că nu există negocieri pentru un armistițiu și că ofensiva asupra Gaza ar putea dura cel puțin o săptămână.

Un oficial din cadrul mișcării Jihadul Islamic a declarat că nu s-a vorbit despre calm sau mediere pentru moment. Oficialul anonim a fost citat de agenția locală de știri palestiniană, care a declarat că situația se îndreaptă spre o escaladare.


Un palestinian a fost ucis în noi lovituri aeriene asupra Fâșiei Gaza sâmbătă dimineața devreme, au declarat surse palestiniene locale.

Tamim Ghassan Hijazi, din orașul Bani Suhaila, a fost ucis într-un atac asupra orașului Khan Younis din sudul țării. Avioanele de război israeliene au vizat terenuri din zona al-Zana, la est de oraș.


Bilanțul morților de când Israelul a început ultima sa ofensivă asupra Fâșiei Gaza se ridică acum la 11, inclusiv o fetiță de cinci ani și o femeie de 23 de ani.

Israelul a lansat vineri o nouă ofensivă asupra Fâșiei Gaza și a asasinat un comandant de rang înalt din cadrul ramurii armate a Jihadului Islamic. Cel puțin alți 10 palestinieni, printre care o fetiță de cinci ani, au fost uciși și peste 70 au fost răniți, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

Forțele israeliene au arestat mai mulți palestinieni în Cisiordania ocupată, vizând foști prizonieri care sunt membri ai facțiunii palestiniene Jihadul Islamic. Cel puțin 19 palestinieni au fost arestați, pe lângă jurnalistul reținut Ibrahim Abu Saffiyeh, după ce casa acestuia din satul Beit Sira, în apropiere de orașul Ramallah, a fost percheziționată.