Israelul atacă Iranul. IDF: „Am finalizat un atac precis care a durat câteva ore, în mai multe valuri de atac și în mai multe zone din Iran”

UPDATE 13:35 – Țările arabe condamnă loviturile israeliene asupra Iranului

Emiratele Arabe Unite (EAU) declară că condamnă loviturile Israelului asupra Iranului și subliniază importanța „exercitării celei mai mari rețineri și judecăți pentru a reduce riscurile și a preveni extinderea dimensiunii conflictului”.
Arabia Saudită condamnă, de asemenea, loviturile, descriindu-le drept o încălcare a „legilor și normelor internaționale”, și îndeamnă „toate părțile să dea dovadă de cea mai mare reținere și să reducă escaladarea”.
Qatarul își exprimă „condamnarea fermă” a loviturilor israeliene, descriindu-le, de asemenea, drept o „încălcare clară” a dreptului internațional și îndemnând „toate părțile implicate să dea dovadă de reținere”.
Egiptul se declară profund îngrijorat de escaladarea situației în Orientul Mijlociu, inclusiv de loviturile israeliene asupra Iranului, și condamnă toate măsurile care amenință securitatea și stabilitatea regională.

UPDATE 12:52 – Iranul are dreptul să se apere, afirmă Ministerul de Externe

Iranul a declarat că este „îndreptățit și obligat să se apere” după ce Israelul a lansat atacuri aeriene de represalii împotriva țării peste noapte.

Într-o declarație, Ministerul iranian de Externe condamnă atacul Israelului și îl descrie drept o „încălcare clară” a dreptului internațional. „Republica Islamică Iran se consideră îndreptățită și obligată să se apere împotriva actelor străine de agresiune”, se arată în comunicat, citând articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite.

UPDATE 11:59 – Hamas condamnă „în termenii cei mai fermi” loviturile israeliene asupra Iranului

Hamas, gruparea armată și mișcarea politică din Gaza susținută de Iran, afirmă că condamnă „în termenii cei mai fermi” atacurile israeliene de peste noapte asupra unor situri militare din Iran.

Într-o declarație, grupul afirmă că atacurile sunt o „încălcare flagrantă a suveranității iraniene” și o „escaladare care vizează securitatea regiunii”.

Declarația mai spune că Iranul „a reușit să anuleze” impactul loviturilor israeliene și că Hamas „apreciază” sprijinul Iranului pentru poporul palestinian și cauza sa.

UPDATE 11:30 – Armata iraniană afirmă că doi soldați au fost uciși de loviturile israeliene

Armata iraniană spune că doi dintre soldații săi au fost uciși în lovituri aeriene israeliene în timpul nopții, relatează presa de stat iraniană.

Agenția media de stat iraniană IRNA citează o declarație a armatei, care spune: „Armata Republicii Islamice Iran, apărând securitatea Iranului și protejând poporul și interesele Iranului, a sacrificat doi dintre luptătorii săi în timp ce contracara proiectilele regimului criminal sionist”.

UPDATE 10:54 – Iranul a plătit prețul pentru atacurile recente, spune purtătorul de cuvânt militar israelian

Într-o nouă declarație, Hagari spune că Iranul a „plătit prețul” pentru atacurile sale recente asupra Israelului.

El spune că Israelul a efectuat „lovituri precise și țintite asupra unor ținte din diferite zone din Iran”. Aceste ținte au inclus instalații de fabricare a rachetelor, rețele de rachete sol-aer și alte capacități aeriene, spune el.

El spune că Israelul a selectat aceste locații dintr-o „bancă largă de ținte” și că ar putea „să selecteze ținte suplimentare din aceasta și să le lovească dacă este necesar”.

UPDATE 10:17 – Iranul nu ar trebui să răspundă la atacurile israeliene, spune Sir Keir Starmer

Vorbind la o conferință de presă în Samoa, prim-ministrul a declarat: „Sunt clar că Israelul are dreptul să se apere împotriva agresiunii iraniene și sunt la fel de clar că trebuie să evităm o nouă escaladare regională și să îndemnăm toate părțile să dea dovadă de reținere.

„Iranul nu ar trebui să răspundă. Vom continua să colaborăm cu aliații pentru a detensiona situația din regiune.”

UPDATE 09:37- Israelul a avertizat Iranul înainte de atacuri – raport

Israelul a trimis un mesaj Iranului vineri, înainte de atacurile aeriene de represalii, avertizându-i pe iranieni să nu răspundă, a raportat Axios, citând trei surse.

Site-ul american de știri a declarat că mesajul israelian a fost o încercare de a limita schimbul de atacuri în curs de desfășurare între Israel și Iran și de a preveni o escaladare mai amplă, potrivit surselor, care au avut cunoștință de această problemă.

Mesajul israelian a fost transmis iranienilor prin intermediul mai multor părți terțe, au declarat sursele citate de Axios.

„Israelienii le-au spus clar iranienilor în avans ce vor ataca în general și ce nu vor ataca”, a declarat o sursă pentru site.

Alte două surse au declarat că Israelul i-a avertizat pe iranieni să nu răspundă la atac și a subliniat că, în cazul în care Iranul va riposta, Israelul va efectua un alt atac mai semnificativ, mai ales dacă civilii israelieni vor fi uciși sau răniți, a precizat raportul.

UPDATE 08:27- Biden l-a „încurajat” pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unui apel telefonic săptămâna trecută să „proiecteze” un atac de răzbunare împotriva Iranului

Președintele american Joe Biden l-a „încurajat” pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unui apel telefonic săptămâna trecută să „proiecteze” un atac de răzbunare împotriva Iranului care să „descurajeze viitoarele atacuri împotriva Israelului”, a declarat un înalt oficial al administrației americane.

Oficialii americani s-au așteptat ca Israelul să riposteze împotriva Iranului înainte de 5 noiembrie, o cronologie care ar pune în viziunea publicului volatilitatea tot mai mare din Orientul Mijlociu în câteva zile de la alegerile prezidențiale americane.

„Președintele a discutat despre situația generală cu prim-ministrul Netanyahu. Săptămâna trecută, el l-a încurajat pe prim-ministru să elaboreze un răspuns care să servească la descurajarea altor atacuri împotriva Israelului, reducând în același timp riscul unei escalade ulterioare. Și acesta este obiectivul nostru. Este și obiectivul Israelului, așa cum au declarat în această seară, dacă Iranul alege să răspundă, suntem pe deplin pregătiți să ne apărăm din nou împotriva oricărui atac”, a spus oficialul.

UPDATE 08:07 – Iranul redeschide spațiul aerian la 8.30

UPDATE 07:52 – SUA îndeamnă Iranul să nu riposteze

SUA au îndemnat Iranul să nu riposteze la ultimele lovituri israeliene împotriva sa.

„Dacă Iranul alege să răspundă încă o dată, vom fi pregătiți și vor exista consecințe pentru Iran încă o dată”, se arată într-o declarație a înalților oficiali ai administrației.

Acesta a adăugat că SUA nu dorește să vadă acest lucru întâmplându-se.

„Acesta ar trebui să fie sfârșitul acestui schimb direct de focuri între Israel și Iran”, a continuat declarația, adăugând că Washingtonul este pregătit să «conducă un efort pentru a asigura sfârșitul războiului din Liban» și să încerce să obțină o încetare a focului în Gaza, împreună cu returnarea ostaticilor capturați din Israel.

UPDATE 07:28 – Iran: Atacurile israeliene au provocat pagube limitate

Iranul spune că Israelul a vizat centre militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam.

De asemenea, Iranul afirmă că sistemul său de apărare antiaeriană a urmărit și a contracarat cu succes „agresiunea” Israelului, deși a recunoscut că au fost provocate „pagube limitate” în unele locații.

UPDATE 07:23 – Israelul, „într-o stare de alertă maximă posibilă” – purtătorul de cuvânt al IDF

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a afirmat într-o declarație televizată după loviturile asupra Iranului: „Oricine amenință statul Israel va plăti un preț foarte mare”.

El a continuat să spună că, în urma atacului: „Israelul și IDF se află într-o stare de alertă maximă”.

El a adăugat: „Am dovedit încă o dată că vom ataca și vom riposta oriunde este necesar pentru a apăra cetățenii statului Israel.”

Întrebat de un reporter dacă Israelul anticipează represalii din partea Iranului, el a spus că, de la începutul războiului, FDI a fost în „stare de alertă foarte ridicată” – dar acesta este punctul de „alertă maximă”.

UPDATE 07:08 – Biden a avertizat Israelul să evite siturile nucleare și petroliere iraniene

Administrația Biden a declarat că Israelul are dreptul să se apere și să răspundă la atacul iranian de la începutul acestei luni.

Dar președintele a spus Israelului că nu va sprijini un atac care să vizeze instalațiile nucleare ale Iranului din cauza îngrijorărilor că ar putea declanșa o nouă escaladare în conflictul care se extinde.

De asemenea, el a sugerat că SUA nu ar sprijini un atac israelian asupra infrastructurii petroliere iraniene.

UPDATE 06:59 – Iranul spune că Israelul i-a atacat bazele militare

Anterior, Israelul a declarat că atacurile sale s-au concentrat asupra țintelor militare din Iran, iar acum Teheranul pare să fi confirmat acest lucru.

Forțele de apărare aeriană ale Iranului au afirmat într-o declarație că au fost atacate baze din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam. Acestea au declarat că atacurile au fost contracarate cu succes, dar că au existat „pagube limitate” în unele locații.

UPDATE 06:42 – Oficial american: Răspunsul Israelului la Iran s-a încheiat

Un înalt oficial american: Răspunsul Israelului la Iran s-a încheiat și cerem Teheranului să nu răspundă sau să escaladeze.

UPDATE 06:40 – Marea Britanie afirmă că Israelul are „dreptul la autoapărare

Reacționând la vestea că Israelul a lansat atacuri aeriene asupra vIranului, un purtător de cuvânt al guvernului britanic spune că Londra „monitorizează îndeaproape această situație”.

„Susținem dreptul Israelului la autoapărare și de a se proteja în conformitate cu dreptul internațional umanitar. O escaladare suplimentară nu este în interesul nimănui”, adaugă declarația.

UPDATE 06:26 Daniel Hagari: „Am încheiat răspunsul israelian la atacurile Iranului împotriva Israelului”

„Acum pot confirma că am încheiat răspunsul israelian la atacurile Iranului împotriva Israelului”, a spus contraamiralul Daniel Hagari într-un mesaj video distribuit de Forțele de Apărare Israelului.

UPDATE 06:17 Declarația oficială a Forțelor de Apărare Aeriană ale Republicii Islamice Iran

„În ciuda avertismentelor anterioare din partea Republicii Islamice Iran către regimul sionist criminal și ilegitim pentru a evita orice acțiune aventuroasă, acest regim fals a atacat părți din instalațiile militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam în această dimineață.

Sistemele integrate de apărare aeriană ale țării au reușit să intercepteze și să înfrunte acest act de agresiune. În câteva locuri au fost produse pagube limitate, iar dimensiunea acestui incident este investigată.

În acest sens, făcând apel la popor să mențină solidaritatea și calmul, solicităm dragilor noștri cetățeni să urmărească știrile legate de aceste evenimente prin presa națională și oficială și să nu acorde atenție zvonurilor inamicului.”

UPDATE 05:50 Israel e pregătit să se apere de un posibil atac iranian

Israelul este gata să se apere împotriva unui posibil atac iranian. După trei valuri, atacul israelian împotriva Iranului s-a încheiat.

Doi oficiali israelieni au spus că rezultatul atacurilor nu este încă clar, susține New York Times.

UPDATE 05:22 Atacul limitat a eșuat

Al-Mayadeen: Atacul limitat al Israelului asupra Iranului a eșuat

Reporterul Al-Mayadeen din Teheran a raportat: atacul limitat al Israelului a eșuat, iar apărarea aeriană a Iranului a reușit să neutralizeze acest atac.

Apărarea aeriană iraniană a respins un atac cu dronă israeliană în estul Teheranului, anunță agenția Shafaqna.

UPDATE 05:12 Iranul va răspunde atacului

Iranul va răspunde atacurilor israeliene, anunță Reuters.

UPDATE 05:05 Se așteaptă că atacurile vor continua

Atacurile israeliene asupra Iranului sunt de așteptat să continue încă câteva ore, lista țintelor conține active militare, în special instalații de producție de rachete și site-uri de apărare aeriană, transmite Washington Post.

UPDATE 04:23 Israelul efectuează un al doilea val de atacuri în Iran

Israelul efectuează al doilea val de atacuri în Iran, spun surse pentru Wall Street Journal. Ministrul Apărării Austin și ministrul Apărării Gallant discută în aceste momente.

„Am intrat în Teheran prin Aeroportul Maharabad și am trecut pe mai multe străzi, nu am văzut nimic neobișnuit. Inamicul sionist face doar zgomot – dar nu are valoare sau influență. Sunt prea slabi. să rănească grav marele Iran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Securitate Națională din Iran.

https://media.alephnews.ro/2024/10/WhatsApp-Video-2024-10-26-at-04.36.22.mp4

UPDATE 04:10 Iran își închide spațiul aerian

Raport: Iranul și-a închis spațiul aerian până la ora 08:30 (ora Israelului).

Corporația Oficială de Radiodifuziune, potrivit surselor: Cabinetul de securitate și politică a aprobat în unanimitate atacul. Atacul israelian asupra Iranului va avea loc în mai multe valuri, anunță Canalul israelian 12.

UPDATE 04:05 Tel Aviv a folosit avioane F-35

Autoritatea Oficială de Radiodifuziune, citând surse străine: Israelul a bombardat o bază de rachete balistice. Canalul israelian 13: Tel Aviv a folosit avioane F-35 și alți luptători în atacul său asupra Iranului.

Represaliile Israelului asupra Iranului nu includ infrastructura energetică, a declarat o sursă militară israeliană pentru CNN.

UPDATE 03:54 Cinci explozii, raportate în Teheran

Cinci explozii au fost raportate sâmbătă dimineață devreme în Teheran și în orașul din apropiere Karaj, potrivit presei iraniene, în ceea ce se presupune a fi începutul unui atac de represalii israelian asupra Iranului.

UPDATE 03:15: Reacția SUA

„Înțelegem că Israelul efectuează lovituri direcționate împotriva țintelor militare din Iran ca un exercițiu de autoapărare și ca răspuns la atacul Iranului cu rachete balistice împotriva Israelului de la 1 octombrie. Vă recomandăm guvernul israelian pentru mai multe informații despre operațiunea lor”, a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, într-un comunicat.

IDF susține că efectuează lovituri exacte asupra țintelor militare din Iran. „Capacitățile noastre defensive și ofensive sunt pe deplin mobilizate”, spune armata Israelului.

„Vom face tot ce este necesar pentru a apăra statul Israel și poporul Israel”.

„Ca răspuns la luni de atacuri continue din partea regimului din Iran împotriva statului Israel – chiar acum Forțele de Apărare Israelului efectuează lovituri precise asupra țintelor militare din Iran”, a spus reprezentantul armatei israeliene.

Agenția de presă semi-oficială Tasnim a raportat că mai multe explozii s-au auzit la vest de capitala iraniană.

Exit mobile version