• IDF confirmă că a efectuat un atac aerian în capitala Libanului, Beirut, cu puțin timp în urmă.
  • Potrivit armatei, lovitura l-a vizat pe comandantul Hezbollah din spatele atacului mortal cu rachetă asupra Majdal Shams și a altor atacuri mortale asupra Israelului.
  • În weekend, o rachetă Hezbollah a ucis 12 copii în Înălțimile Golan.
  • IDF a confirmat că l-a ucis pe comandantul Hezbollah.
  • Fuad Shukr a condus atacurile Hezbollah asupra statului Israel din 8 octombrie și a fost comandantul responsabil pentru uciderea celor 12 copii din Majdal Shams, în nordul Israelului, din acest weekend.

UPDATE 01:19

IDF publică detalii despre Fuad Shukr.

UPDATE 00:02 – IDF anunță că l-a ucis pe comandantul Hezbollah

IDF l-a eliminat pe cel mai înalt comandant militar al Hezbollah și șeful unității sale strategice, Fuad Shukr „Sayyid Muhsan”.

IDF anunță astăzi (marți), 30 iulie 2024, că, într-o eliminare țintită, bazată pe informații, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Israeliene l-au eliminat pe cel mai înalt comandant militar al organizației teroriste Hezbollah și pe șeful unității sale strategice, Fuad Shukr „Sayyid Muhsan” în zona Beirutului. Fuad a fost mâna dreaptă a secretarului general al Hezbollah Hassan Nasrallah și a fost consilierul lui Nasrallah pentru planificarea și conducerea operațiunilor de război.

Recomandări

SCHOLZ SUSȚINE UCRAINA
FAMILIA PE PRIMUL LOC
NOI FUNCȚII DE LA META
SPRE STELE ȘI MAI DEPARTE
OMAGIU REGINEI
SABALENKA IA TROFEUL

Fuad Shukr a condus atacurile Hezbollah asupra statului Israel din 8 octombrie și a fost comandantul responsabil pentru uciderea celor 12 copii din Majdal Shams, în nordul Israelului, sâmbătă seara, precum și pentru uciderea a numeroși israelieni și cetățeni străini.

În calitate de șef al unității strategice a Hezbollah, Fuad a fost responsabil pentru majoritatea armelor cele mai avansate ale Hezbollah, inclusiv rachete cu ghidaj precis, rachete de croazieră, rachete antinavă, rachete cu rază lungă de acțiune și UAV. El a fost responsabil pentru construirea de forțe, planificarea și executarea atacurilor teroriste împotriva statului Israel.

Fuad s-a alăturat organizației teroriste Hezbollah în 1985 și de atunci a ocupat o serie de funcții de conducere. Ca parte a rolului său, a fost membru al Consiliului Jihad – cel mai înalt forum militar al Hezbollah.

În anii 1990, Fuad a avansat numeroase atacuri împotriva IDF și a Armatei Libanului de Sud. În 2000, el a fost implicat direct în răpirea cadavrelor a trei soldați IDF – SSGT Benyamin Avraham, SSGT Adi Avitan și SSGT Omar Sawaid – care au fost uciși de teroriștii Hezbollah în timp ce patrulau gardul de securitate adiacent Har Dov. De atunci, el a planificat și a condus numeroase atacuri teroriste împotriva civililor nevinovați”, anunță IDF în comunicatul oficial.

UPDATE 23:59

Purtătorul de cuvânt al IDF va face declarații de presă în următoarele minute. Probabil va anunța asasinarea lui Fouad Shakr în inima Daaheh-ului din Beirut, raportează YNET.

UPDATE 23:58

YNET raportează acum că Fouad Shokri a fost ucis în această seară într-un atac la Beirut.

UPDATE 23:51

Apar noi imagini cu momentul atacului israelian asupra Beirutului:

UPDATE 23:46

Wasila Baydoun a fost ucisă în atacul asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.

UPDATE 23:31

Echipele de salvare încă încearcă să extragă oameni de sub dărâmături în suburbia de sud a Beirutului.

UPDATE 22:52

A apărut prima „presupusă” fotografie a lui Fouad Shokri, fiind transferat la spital după ce a supraviețuit tentativei de asasinat:

UPDATE 22:46

Presa arabă raportează că navele de război americane se deplasează înspre coasta Libanului.

UPDATE 22:45

Bilanțul actualizat al victimelor este de 3 morți și peste 60 de răniți.

UPDATE 22:33

SUA oferă 5 milioane de dolari pentru informații despre comandantul Hezbollah pe care Israelul l-a vizat în atacul asupra Beirutului.

Comandantul Hezbollah „a jucat un rol central în bombardamentul din 23 octombrie 1983 asupra Marinei SUA din Beirut, care a ucis 241 de militari americani și a rănit alți 128”, a adăugat Departamentul de Stat al SUA.

În septembrie 2019, Departamentul de Stat l-a desemnat „Terorist global special desemnat în conformitate cu Ordinul executiv 13224”, la mai bine de patru ani după ce Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni împotriva lui Shukr și a altor doi lideri Hezbollah.

UPDATE 22:31

Informațiile israeliene confirmă că Hezbollah va răspunde la atac: „Suntem pregătiți”, raportează ziarul „Israel Hayom”.

UPDATE 22:29

Sursele medicale libaneze raportează 3 morți și 25 răniți în atacul israelian asupra suburbiilor de sud din Beirut.

UPDATE 22:22

Benjamin Netanyahu sosește la sediul IDF Kirya din Tel Aviv pentru o evaluare a situației, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel.

UPDATE 22:19

Jihadul Islamic Palestinian, Hamas, Houthi și Comitetele de rezistență populară condamnă atacul israelian asupra Beirutului

UPDATE 22:04

Gruparea Houthi din Yemen condamnă atacul israelian asupra Beirut și își exprimă solidaritatea cu Hezbollah, într-un comunicat oficial.

UPDATE 22:00

Canalul israelian 13 raportează că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost informat despre „probabilul eșec al tentativei de asasinat”.

UPDATE 21:59

CNN confirmă că Fouad Shokri este în viață, citând o sursă guvernamentală libaneză de rang înalt.

UPDATE 21:53

Presa israeliană și saudită anunță acum că Fouad Shokri a fost de fapt ucis în atac, după anunțul inițial că tentativa de asasinat a eșuat.

UPDATE 21:51

Presa de stat a Libanului: Atacul a fost condus printr-o dronă care a lansat 3 rachete.

UPDATE 21:46

Oficialii israelieni promit că „vor ajunge la orice entitate responsabilă pentru vătămarea cetățenilor noștri”.

UPDATE 21:45

Casa Albă: Credem că există o soluție diplomatică prin care cetățenii să trăiască în siguranță.

UPDATE 21:43

Casa Albă: Un război total nu este inevitabil în Orientul Mijlociu.

UPDATE 21:41

Agenția Națională de Știri din Liban a declarat că două etaje ale clădirii al-Rabi din suburbia Dahiyeh s-au prăbușit în urma atacului.

UPDATE 21:35

Israelul a informat Statele Unite înainte de a efectua tentativa de asasinat la Beirut, Liban, raportează Israeli Broadcasting Corporation.

UPDATE 21:33

Ministerul de Externe libanez speră la un răspuns proporțional din partea Hezbollah „astfel încât acest val de crime să se oprească”, raportează Reuters.

UPDATE 21:32

Presa israeliană spune că tentativa de asasinat a fost „un mesaj semnificativ”, chiar dacă nu a avut succes.

UPDATE 21:25

Tentativa de asasinat israeliană asupra lui Fouad Shokri, cel mai înalt oficial din Consiliul Jihad al organizației teroriste Hezbollah, a eșuat datorită serviciilor de informații ale Hezbollah. Ținta părăsise clădirea din Beirut înainte de atac.

Fouad Shokri este cunoscut și sub numele de „Muhsin Shukr”.

UPDATE 21:23

Rusia numește atacul israelian asupra Beirut o încălcare a dreptului internațional.

UPDATE 21:22

Presa israeliană recunoaște acum că tentativa de asasinat a eșuat.

UPDATE 21:21

Iranul condamnă „cu fermitate” atacul israelian care a vizat suburbia din sudul Beirutului, spune ambasada Iranului în Liban.

UPDATE 21:18

Hezbollah nu a făcut nicio declarație sau comentariu oficial cu privire la atac.

UPDATE 21:16

Reuters raportează că Fouad Shokri, comandantul Hezbollah, a supraviețuit tentativei de asasinat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

IDF a atacat Beirutul. Armata israeliană spune că ținta a fost comandantul Hezbollah din spatele atacului asupra Majdal Shams din weekend.

„IDF a efectuat o lovitură țintită în Beirut, împotriva comandantului responsabil pentru uciderea copiilor în Majdal Shams și uciderea a numeroși civili israelieni suplimentari. În acest moment, nu există modificări în liniile directoare defensive ale Comandamentului Frontului Intern. Dacă se vor face modificări, va fi lansată o actualizare”, se anunță în comunicatul armatei israeliene.

Axios confirmă că Fouad Shokri a fost ținta atacului israelian, citând o sursă de securitate israeliană. Shokri ar fi fost responsabil pentru operațiunile Hezbollah din Golan.

Știre în curs de actualizare