• Deși Netanyahu a menționat discuțiile despre propunerile de încetare a focului, declarațiile sale au fost contradictorii.
  • Atacurile aeriene israeliene au dus la moartea a peste 600 de persoane în Liban, inclusiv familii întregi.
  • Hezbollah a lansat rachete în Israel ca răspuns la aceste atacuri.

Israelul va continua să discute propunerile de încetare a focului pentru Liban în zilele următoare, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în timp ce Washingtonul a avertizat că escaladarea ulterioară nu va face decât să îngreuneze revenirea civililor de ambele părți acasă, conform Reuters.

Ministrul de Externe al Israelului a respins joi apelurile globale de încetare a focului cu grupul Hezbollah susținut de Iran și a continuat cu atacuri aeriene care au ucis sute de oameni în Liban și au crescut temerile de un război regional.

Un atac israelian de vineri a ucis nouă membri ai unei familii, inclusiv patru copii, în orașul de graniță libanez Shebaa, a declarat primarul Mohammad Saab pentru Reuters. De luni, atacurile israeliene au ucis peste 600 de persoane în Liban, a anunțat Ministerul Sănătății.

Recomandări

CE SPUNE MELANIA?
DISCUȚII STARMER-TRUMP
NE ÎNTÂLNIM LA MIJLOC
IOHANNIS E REFUZAT
DEL REY SE CĂSĂTOREȘTE
SURPRIZE, SURPRIZE

Hezbollah a declarat că a lansat vineri rachete în Israel la Kiryat Ata, lângă orașul Haifa, la aproximativ 30 km de graniță și orașul Tiberiade, declarând că atacurile sunt un răspuns la loviturile israeliene asupra satelor, orașelor și civililor.

Deși apărarea antiaeriană israeliană a doborât multe dintre rachetele Hezbollah, limitând daunele pe care le-au făcut, atacurile grupului au oprit viața normală în mare parte din nordul Israelului, pe măsură ce mai multe zone intră în miza sa.

Armata israeliană a declarat că a interceptat patru avioane fără pilot care au traversat de pe teritoriul libanez în spațiul maritim de lângă coasta Rosh Hanikra, la granița cu Liban.

Conflictul dintre forțele israeliene și Hezbollah-ul puternic înarmat este cel mai grav din ultimii 18 ani și face parte din răspândirea regională a războiului din Gaza.

Statele Unite și Franța au propus miercuri un armistițiu imediat de 21 de zile și au declarat că negocierile continuă, inclusiv în marginea reuniunii Națiunilor Unite la New York.

Netanyahu a declarat vineri că echipele israeliene au avut întâlniri pentru a discuta propunerile SUA de încetare a focului joi și vor continua discuțiile în zilele următoare, adăugând că apreciază eforturile SUA.

„Echipele noastre s-au întâlnit pentru a discuta despre inițiativa SUA și despre cum putem promova obiectivul comun de a întoarce oamenii în siguranță la casele lor. Vom continua aceste discuții în zilele următoare”, a spus el într-un comunicat.

Joi, după ce Netanyahu a plecat la New York, unde participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, biroul său a emis o declarație în care spunea că premierul a ordonat trupelor israeliene să continue lupta cu forța totală în Liban.

Declarația sa nu a făcut nicio referire la comentariile ministrului de externe Israel Katz, care a respins joi propunerile de încetare a focului, sau a altor politicieni israelieni care au făcut ecou această poziție, spunând doar că au existat „multe raportări greșite în legătură cu inițiativa de încetare a focului condusă de SUA”.

Citește și