• Israelul a eliminat mai mulți teroriști în Gaza, Liban și Cisiordania.
  • ONU a anunțat că a sistat operațiunile în Gaza, după ce Israelul a cerut evacuarea din Deir el-Balah.
  • Israelul a declarat stare de urgență pentru cel puțin 48 de ore.
  • „Nu vom accepta discuții despre retrageri de la ceea ce am convenit la 2 iulie sau noi condiții”, a declarat duminică Osama Hamdan, oficial Hamas.

Israelul continuă să elimine teroriști în Liban, Gaza și Cisiordania prin lovituri aeriene precise, conform rapoartelor armatei. Asta în timp ce grupările Hamas și Hezbollah au lansat mai multe rachete asupra unor localități israeliene.

La Cairo continuă și astăzi negocierile pentru un acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor, la care participă oficiali din Statele Unite, Egipt, Qatar și Israel. În Israel a ajuns și generalul american cu cea mai mare funcție, Charles Brown, care a precizat că riscul unui război regional a scăzut după schimbul de tiruri între Israel și Hezbollah.

Mai târziu, luni după-amiază, Hezbollah a anunțat că a vizat echipamentele militare de supraveghere din nordul Israelului cu o dronă care exploda.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Duminică, Israelul a lansat zeci de lovituri în sudul Libanului, pe care le-a descris drept o operațiune preventivă, spunând că a evitat un atac major planificat de Hezbollah ca răzbunare pentru uciderea unuia dintre comandanții săi de top, Fouad Shukur, într-o lovitură israeliană la Beirut, luna trecută.

Israelul a declarat stare de urgență pentru cel puțin 48 de ore. Duminică de dimineață, 100 de avioane israeliene au bombardat pozițiile Hezbollah din sudul Libanului.

Hamas a declarat că Israelul a revenit asupra angajamentului de a retrage trupele din Coridor și a prezentat alte condiții noi, inclusiv examinarea palestinienilor strămutați care se întorc în nordul enclavei, mai dens populat, atunci când are loc încetarea focului.

„Nu vom accepta discuții despre retrageri de la ceea ce am convenit la 2 iulie sau noi condiții”, a declarat duminică Osama Hamdan, oficial Hamas, pentru postul de televiziune Al-Aqsa al grupului.

În iulie, Hamas a acceptat propunerea SUA de a începe discuțiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv soldați și bărbați, la 16 zile după prima fază a unui acord menit să pună capăt războiului din Gaza, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt a Hamas.

Hamdan a mai spus că Hamas a înmânat mediatorilor răspunsul său la cea mai recentă propunere, afirmând că discuțiile SUA despre un acord iminent sunt false.

Citește și