• Armata Israelului a găsit 20 de tuneluri între sudul Gazei și Egipt
  • Knesset-ul adoptă un proiect de lege preliminar care desemnează UNRWA organizație teroristă
  • Trei militari israelieni au fost uciși în Gaza, 702 au murit după 7 octombrie

Armata Israelului are acum controlul total asupra „Coridorului Philadelphi” care se întinde de-a lungul frontierei dintre Egipt și sudul Fâșiei Gaza, unde au fost găsite peste 20 de tuneluri, a transmis Ministerul Apărării.

Statele Unite au anunțat că negocierile pentru un acord de încetare a focului avansează, în timp ce Israelul a continuat loviturile aeriene din Gaza, Liban și Siria.

Un consilier pentru securitate al Guvernului Israelului, Tzachi Hanegbi, a declarat miercuri că războiul din Gaza va mai dura cel puțin șapte luni.

Ce șanse sunt pentru un acord de încetare a focului

Ambele părți ar avea nevoie de un acord de încetare a focului, luând în calcul pierderile avute atât de Israel, în special armata Israelului, unde 700 de militari și-au pierdut viața, dintre care 300 după momentul 7 octombrie, restul pe 7 octombrie.

Ar fi nevoie de acest acord, ținând cont că cei peste 100 de ostatici nu au fost încă descoperiți, de faptul că Israelul câștigă pe teren, dar vedem creșterea unei insurgențe în Gaza, deși liderii politici ai Hamas nu sunt prinși.

Recomandări

ROMÂNIA SE CALIFICĂ ÎN OPTIMI
BUCUREȘTIUL DEVINE CAPITALA ȘAHULUI
RUTTE ESTE NOUL SECRETAR GENERAL NATO
CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII PĂRINTE ÎN ERA DIGITALĂ?
U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
CE VEZI AZI? COLECȚII COUTURE LA PARIS

De partea cealaltă, nici Hamas nu are succes militar. E o vânătoare, un joc de-a șoarecele și pisica. Ar fi logic ca acest acord să meargă mai departe, însă atât șefii Hamas, cât și Netanyahu, nu găsesc un punct comun pentru negocieri atâta vreme cât Netanyahu spune că vrea ca organizația teroristă să dispară din viitorul Gaza, iar Hamas vrea să participe la reconstruirea Fâșiei Gaza după terminarea războiului.

Israelul continuă acest război pe 3 fronturi; în Gaza, a ajuns inclusiv în vestul Rafah, pe cei 14 km ai „Coridorului Philadelphi” – așa e numită fâșia de teren dintre sudul Fâșiei Gaza și granița cu Egiptul. Controlul e total al armatei Israelului.

Totodată, Israelul continuă căutarea ostaticilor.

Citește și