• Netanyahu acuză angajații UNRWA de implicare în activități teroriste.
  • Legea va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la adoptare.
  • Lazzarini critică decizia, considerând-o o încălcare a Cartei ONU.
  • UNRWA oferă servicii vitale pentru milioane de refugiați palestinieni din regiune.
  • Comunitatea internațională își exprimă îngrijorarea față de consecințele umanitare ale deciziei.

Parlamentul israelian a votat luni pentru interzicerea operațiunilor Organizația Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni, principala agenție de ajutor umanitar care operează în Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în declarația sa, a reiterat acuzațiile potrivit cărora angajații UNRWA sunt implicați în activități teroriste în regiune.

Ancheta ONU și reacția UNRWA

O anchetă a Biroului de servicii de supraveghere internă al ONU s-a încheiat în august, unele acuzații fiind dezmințite și constatându-se că altele nu aveau suficiente dovezi.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

Cu toate acestea, agenția a menționat că nouă angajați ar fi putut fi implicați în atacul terorist din 7 octombrie împotriva Israelului dacă dovezile ar fi fost „autentificate și coroborate”.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că aceste contracte vor fi reziliate.

Biroul lui Netanyahu a declarat luni că personalul UNRWA „trebuie să fie tras la răspundere”.

În cele 90 de zile înainte ca această legislație să intre în vigoare – și după – suntem pregătiți să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că Israelul continuă să faciliteze asistența umanitară pentru civilii din Gaza într-un mod care nu amenință securitatea Israelului”, se arată în declarație.

Lazzarini a criticat votul parlamentului israelian, scriind într-o postare pe X că acesta încalcă Carta ONU și „stabilește un precedent periculos”. El a acuzat legislația că echivalează cu o pedeapsă colectivă și pune în pericol o întreagă generație de copii.

Aceasta este cea mai recentă campanie în curs de desfășurare pentru discreditarea UNRWA și delegitimarea rolului său în furnizarea de asistență și servicii de dezvoltare umană pentru refugiații #Palestinei”, a scris Lazzarini.

Motivele din spatele deciziei

Netanyahu și mulți dintre aliații săi din guvernul israelian se află într-o dispută de lungă durată împotriva UNRWA, însă tensiunile s-au accelerat începând de anul trecut.

UNRWA este o organizație umanitară a ONU înființată în 1949 pentru a oferi ajutor și protecție refugiaților palestinieni din Cisiordania, Gaza, Iordania, Liban și Siria.

Unii critici israelieni au spus că agenția perpetuează o poveste falsă conform căreia palestinienii sunt refugiați, la care Lazzarini a făcut referire în declarația sa.

Desființarea UNRWA și a serviciilor sale nu îi va lipsi pe palestinieni de statutul lor de refugiați”, a declarat Lazzarini.

Acest statut este protejat printr-o altă rezoluție a Adunării Generale a ONU până când se va găsi o soluție echitabilă și durabilă la situația dificilă a palestinienilor.”

Citește și