• Forțele israeliene au reintrat în mai multe districte din Gaza, unde consideră că luptătorii Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian s-au regrupat.
  • Ministrul Apărării a afirmat că 60% dintre luptătorii Hamas au fost uciși sau răniți de la începutul ofensivei. 
  • Bilanțul victimelor în rândul civililor din Gaza este estimat la peste 38.000 de persoane.

Armata israeliană a cerut tuturor locuitorilor din orașul Gaza să evacueze spre sud, către centrul Fâșiei Gaza, pe fondul intensificării operațiunilor din nord, conform BBC.

Pliantele aruncate de avioane îi instruiesc pe „toți locuitorii orașului Gaza” să părăsească ceea ce este descris ca o zonă de luptă periculoasă prin rutele sigure desemnate – marcate ca fiind două drumuri care duc la adăposturile din Deir al-Balah și al-Zawaida.

ONU a declarat că este profund îngrijorată de ordinele de evacuare date. Este pentru a doua oară de la începutul războiului când se cere evacuarea întregului oraș Gaza. În ultimele două săptămâni, forțele israeliene au reintrat în mai multe districte în care armata consideră că luptătorii Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian s-au regrupat de la începutul anului.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Hamas a declarat că reluarea activității Israelului în oraș amenință să deraieze negocierile privind o posibilă încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor, care au fost reluate miercuri în Qatar. La discuții participă șefii serviciilor de informații din Egipt, SUA și Israel, precum și Prim-ministrul Qatarului.

Hossam Badran, înalt responsabil al Hamas, a declarat pentru AFP că Israelul „încearcă să facă presiuni asupra negocierilor prin intensificarea operațiunilor de bombardament, a deplasărilor și prin comiterea de masacre”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul Israelului față de un acord atât timp cât „liniile roșii ale Israelului sunt păstrate”. Se estimează că mai mult de un sfert de milion de persoane trăiesc încă în orașul Gaza, iar unele au fost observate evacuând spre sud. Alții, însă, nu erau dispuși să plece.

Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că a primit apeluri de la unii locuitori care nu și-au putut părăsi casele din cauza intensității bombardamentelor. „Informațiile care vin din orașul Gaza arată că locuitorii trăiesc în condiții tragice. Forțele de ocupație [israeliene] continuă să lovească cartiere rezidențiale și să deplaseze oamenii din casele lor și din adăposturile de refugiu”, a declarat aceasta.

Într-o declarație emisă mai devreme miercuri, Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că trupele lor au desfășurat o operațiune antiteroristă în cursul nopții împotriva luptătorilor Hamas și PIJ care operau în interiorul unui sediu al agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa) din orașul Gaza.

Trupele au deschis un coridor definit pentru a facilita evacuarea civililor din zonă înainte de a intra în structură și au eliminat teroriștii în luptă corp la corp, a adăugat acesta. Unrwa nu a făcut niciun comentariu imediat.

De asemenea, IDF a declarat că a ucis zeci de luptători în districtul Shejaiya din estul orașului Gaza și a dezmembrat o rută de tunel subteran în ultima zi.

Vorbind miercuri în parlamentul israelian, Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că 60% dintre luptătorii Hamas au fost uciși sau răniți de la începutul ofensivei Israelului.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge gruparea Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Mai mult de 38.295 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas. Cifrele acestuia nu fac diferența între civili și combatanți, dar se pare că, până la sfârșitul lunii aprilie, a identificat 14.680 de copii, femei și vârstnici printre morți.

Citește și