• Israel a intensificat atacurile aeriene în Liban, vizând țintele Hezbollah, ca răspuns la pregătirile acestuia pentru lansări de rachete.
  • În urma acestor atacuri, zeci de persoane au fost ucise, inclusiv copii, iar SUA a recomandat cetățenilor săi să părăsească Libanul.
  • IDF a impus restricții severe asupra adunărilor în nordul Israelului, pe fondul escaladării tensiunilor.

Israelul a intensificat recent atacurile aeriene în Liban, concentrându-se pe țintele asociate cu Hezbollah, după ce a detectat pregătiri ale acestui grup pentru lansări de rachete către teritoriul israelian, scrie BBC. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că zeci de avioane de luptă au efectuat lovituri extinse în sudul Libanului. Această ofensivă a venit la o zi după un atac aerian în Beirut, care, conform IDF, a dus la eliminarea mai multor comandanți de rang înalt ai Hezbollah. Autoritățile libaneze au raportat că 37 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise în urma acestor atacuri, iar guvernul SUA a recomandat cetățenilor săi să părăsească Libanul prin opțiuni comerciale disponibile.

În weekend, s-au reluat schimburile de focuri între Israel și Hezbollah, IDF anunțând anterior distrugerea a aproximativ 180 de locații și a mii de butoaie de lansatoare de rachete. Peste 90 de rachete au fost lansate din Liban către teritoriul israelian, iar Hezbollah a afirmat că a vizat 11 poziții militare israeliene. Ca răspuns la atacurile israeliene, Hezbollah a declarat că a tras zeci de rachete către baza aeriană Ramat David din nordul Israelului. La începutul săptămânii, explozia unor echipamente de comunicație folosite de Hezbollah a dus la 39 de morți și mii de răniți.

Joi, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat Israelul că a depășit „toate liniile roșii”, amenințând cu o „pedeapsă justă”. În același timp, ONU a condamnat exploziile care au încălcat dreptul internațional umanitar. În urma acestor escaladări, IDF a impus restricții severe asupra adunărilor în comunitățile din nordul Israelului, limitând numărul participanților la 30 în spații deschise și 300 în cele închise. Activitățile educaționale sunt permise, iar accesul la locurile de muncă este permis dacă sunt disponibile spații protejate.

Recomandări

LIBAN ATACĂ CU 100 RACHETE
ZILELE BUCUREȘTIULUI
IDF BOMBARDEAZĂ
I-A FAULTAT TESLA
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA

Pe fondul temerilor de escaladare a conflictului într-un război de amploare, Departamentul de Stat al SUA a emis noi sfaturi de călătorie, îndemnând cetățenii să părăsească Libanul cât mai repede. Ambasada SUA la Beirut a subliniat că ar putea avea capacitate redusă pentru a asista cetățenii care aleg să rămână. Ministerul de Externe al Iordaniei a emis un sfat similar, încurajând cetățenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil. Schimburile de focuri între Israel și Hezbollah s-au intensificat după atacul Hamas din Gaza, iar Israelul a inclus recent întoarcerea persoanelor strămutate din nord pe lista obiectivelor sale de război, conform declarațiilor ministrului Apărării, Yoav Gallant, care a menționat că Israelul intră într-o „nouă fază a războiului”, concentrându-se pe nord.

Citește și