• New York Times scrie că în spatele firmelor-fantomă se află Israelul.
  • Compania BAC Consulting din Budapesta are sediu abandonat.
  • Guvernul maghiar susține că BAC Consulting nu are operațiune de fabricare în Ungaria.
  • Washington Post: Israel a informat SUA despre operațiune după ce a avut loc.

Atacurile din Liban cu pagerele și stațiile walkie-talkie care au explodat nu sunt nici până acum revendicate de nimeni. Totuși, Israelul este arătat cu degetul.

Americanii de la New York Times spun că în spatele atacurilor din primul val, de marți, se află agenții de informații din Israel.

Compania BAC Consulting din Budapesta indicată inițial ca fiind implicată este de fapt o firmă fantomă – scriu jurnalistii americani. O anchetă proprie au făcut și nemții de la Deutsche Welle, care au mers la sediul firmei, la Budapesta, aflat într-o clădire cu două etaje. Nu au găsit pe nimeni acolo, iar in acel sediu erau înregistrate alte 10 companii. Guvernul maghiar spune că BAC este doar un intermediar și nu fabrică nimic în Ungaria. New York Times speculează că pe lanțul de distribuție al pagerelor mai erau alte două companii paravan – tocmai ca să se piardă urmele.

Recomandări

HARRY MERGE ÎN UK
REPROȘURI ȘI DEZAMĂGIRI
ISRAEL A FĂCUT PAGERE
TAKE ME BACK IN TIME
LINIA LIBERTĂȚII
CE A.I. PREGĂTIT PENTRU AZI?

în schimb despre cauza exploziilor de miercuri cu walkie talkie-urile care au provocat 25 de morți și peste 600 de răniți, nu apar informații clare.

Icom, producătorul japonez al modelului de stații, spune că device-ul nu a mai fost fabricat și exportat de un deceniu. Washington Post scrie că, prin anumite canale de informații, Israelul a informat SUA despre operațiune, dar după ce ea a avut loc. În prezent, pe aeroportul din Beirut sunt interzise pagerele și stațiile walkie-talkie.

Citește și