• Anunțul de evacuare a fost urmat de atacuri aeriene și de artilerie intense ale armatei din Israel în Khan Younis.
  • Șeful agenției ONU pentru refugiați palestinieni a acuzat forțele israeliene că au tras asupra unui convoi ONU marcat.
  • Armata israeliană a declarat că verifică aceste acuzații, în contextul unei campanii mai ample pentru a distruge Hamas.

Armata israeliană a ordonat civililor să evacueze temporar o parte din zona umanitară desemnată în sudul Gazei, înaintea a ceea ce a numit o „operațiune în forță” împotriva grupurilor armate palestiniene, scrie BBC.

Armata a declarat că au existat „activități teroriste semnificative și tiruri de rachete” din cartierele estice ale orașului Khan Younis și le-a spus locuitorilor să se îndrepte spre zona umanitară „ajustată” al-Mawasi. Palestinienii au raportat că anunțul a fost urmat de lovituri aeriene și de artilerie israeliene intense în Khan Younis și în împrejurimi.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puțin 14 persoane, inclusiv șase copii și patru femei, au fost ucise. De asemenea, acesta a îndemnat locuitorii să doneze sânge la spitalul Nasser din vestul Khan Younis pentru a ajuta la tratarea numărului mare de victime aduse la unitate.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Cea mai mare parte a celui de-al doilea oraș din Gaza a fost distrusă într-o ofensivă israeliană la începutul acestui an, dar un număr mare de oameni s-au întors acolo după ce trupele israeliene au început o operațiune în orașul Rafah, situat cel mai la sud, în luna mai.

La începutul acestei luni, zeci de mii de persoane au fost strămutate din nou după ce armata israeliană a emis un nou ordin de evacuare pentru alte cartiere estice din Khan Younis, precum și pentru orașele și satele din apropiere.

Aceștia au fost instruiți să meargă în zona umanitară – care se întinde de-a lungul coastei, de la al-Mawasi până la orașul central Deir al-Balah – în ciuda avertismentelor ONU potrivit cărora aceasta era deja supraaglomerată cu corturi și lipsită de servicii de bază.

Israelul a efectuat, de asemenea, mai multe lovituri mortale în zona umanitară în ultimele două săptămâni, despre care a declarat că au vizat luptători palestinieni care operează acolo.

La 13 iulie, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că mai mult de 90 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în al-Mawasi, care l-a vizat pe șeful aripii militare a Hamas.

Vineri, armata israeliană a declarat că există „tot mai multe semne” că Mohammed Deif se numără printre morți, dar că Hamas ascunde ce s-a întâmplat cu el. De asemenea, armata a confirmat din nou că comandantul brigăzii Khan Younis a Hamas a fost ucis în atac.

Luni, șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni a acuzat forțele israeliene că au tras asupra unui convoi ONU marcat care se îndrepta spre orașul Gaza. O mașină blindată a fost lovită de cel puțin cinci gloanțe în timp ce aștepta duminică în apropierea unui punct de control israelian la sud de valea râului Wadi Gaza, a scris Philippe Lazzarini pe X, fost Twitter. Vehiculul a fost grav avariat, iar personalul ONU a fost forțat să se adăpostească, dar nu au existat victime, a adăugat el.

Lazzarini a declarat că deplasarea convoiului a fost coordonată cu autoritățile israeliene și a cerut ca „cei responsabili să fie trași la răspundere”. Armata israeliană a declarat că verifică raportul.

Israelul a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Mai mult de 38.980 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu.

Citește și