• Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că grupul Houthi din Yemen va plăti un „preț greu”.
  • Armata israeliană a confirmat că racheta a reușit să pătrundă în spațiul aerian israelian, iar șrapnelele au provocat pagube în zona de impact.
  • Atacul Houthi a fost efectuat în semn de solidaritate cu palestinienii și a fost parte a unei campanii mai largi de atacuri împotriva Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Houthi din Yemen vor plăti un „preț greu” după ce o rachetă trasă de grup a aterizat în centrul Israelului, scrie BBC.

Armata israeliană a declarat că racheta a aterizat într-o zonă nelocuită la începutul zilei de duminică, dar că șrapnelul a indicat că sistemele de apărare antiaeriană nu au reușit să o distrugă înainte ca aceasta să intre în spațiul aerian israelian. Aceasta a adăugat că investighează modul în care racheta a reușit să ajungă atât de departe pe teritoriul israelian.

Lovitura marchează prima dată când o rachetă lansată de grup a ajuns în centrul Israelului, care se află la aproximativ 2.000 km de Yemen.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au existat încercări repetate de a doborî racheta duminică, dar că cel mai probabil aceasta s-a fragmentat în aer.

Houthis au susținut că operațiunea a folosit un nou tip de rachetă hipersonică, ceea ce poate ajuta la explicarea eșecului eforturilor de interceptare a acesteia.

Gruparea Houthis este o grupare armată care a cucerit o mare parte din Yemen în timpul războiului civil din această țară și s-a declarat parte a „axei de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și a Occidentului în general.

Gruparea Houthis a declarat că atacul de duminică a fost efectuat în semn de solidaritate cu palestinienii și că Israelul ar trebui să se aștepte la mai mult înainte de prima aniversare a atacurilor din 7 octombrie.

Fragmente de rachete au aterizat într-o gară din orașul Modiin, provocând unele pagube, și în teren deschis în apropierea principalului aeroport internațional din Israel, la periferia orașului Tel Aviv. Se crede că pagubele au fost provocate de propriile rachete interceptoare ale Israelului.

Netanyahu a declarat că lovitura a arătat că Israelul se află într-o „luptă pe mai multe fronturi împotriva axei răului a Iranului, care se străduiește să ne distrugă”. „[Houthis] ar fi trebuit să știe până acum că percepem un preț greu pentru orice încercare de a ne face rău”, a spus el.

„Hamas învață deja acest lucru prin acțiunea noastră hotărâtă care va duce la distrugerea sa și la eliberarea tuturor ostaticilor noștri.”

Forțele israeliene au lansat o campanie de distrugere a Hamas în urma atacurilor din 7 octombrie, în urma cărora aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice în Gaza.

Mai mult de 41.206 persoane au fost ucise în Gaza de la începutul campaniei, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Aceasta nu este prima dată când Houthis atacă Israelul. În iulie, un om a fost ucis și opt persoane au fost rănite după ce o dronă Houthi a aterizat în Tel Aviv. Aproape toate rachetele și dronele Houthi lansate către Israel au fost interceptate și nu se știa ca vreuna să fi ajuns la Tel Aviv.

În replică, avioanele israeliene au atacat orașul Hodeidah din Yemen, provocând un incendiu uriaș care a cuprins una dintre cele mai importante instalații de depozitare a petrolului din țară.

Citește și