• În timpul operațiunii, au fost descoperite și repatriate cadavrele a șapte israelieni uciși în timpul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și duși în Gaza.
  • Războiul ar putea continua cel puțin până la sfârșitul anului, iar perspectiva reluării discuțiilor pentru încetarea focului s-a diminuat.
  • Peste 36.000 de persoane din Gaza au fost ucise în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, administrat de Hamas.

Forțele israeliene s-au retras din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, după o ofensivă de trei săptămâni în care zeci de mii de civili au fugit din zonă, conform BBC.

Armata a declarat că „sute de teroriști [au fost] eliminați” și că 10 km de tuneluri au fost distruse în timpul operațiunii.

Imaginile din Jabalia arată distrugeri pe scară largă, cu clădiri cu mai multe etaje reduse la dărâmături sau obuze bombardate. Forțele de apărare israeliene (IDF) au revenit în oraș la câteva luni după ce s-au retras, spunând că Hamas se regrupează acolo.

Recomandări

NU SE TERMINĂ LUPTA
CE FACI ÎN WEEKEND LA PARIS?
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
ZELE MEETS TRUMP
DISCUȚIILE CONTINUĂ

În timpul operațiunii, au fost descoperite și repatriate cadavrele a șapte israelieni uciși în timpul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și duși în Gaza.

The Times of Israel a declarat că ofițerii IDF au descris luptele din Jabalia ca fiind unele dintre cele mai intense din timpul războiului. IDF a declarat că Hamas „a transformat zona civilă într-un complex de luptă fortificat, a tras spre trupe din zone protejate și școli și a construit o rețea teroristă subterană din interiorul clădirilor civile”.

Acesta a precizat că a distrus lansatoare de rachete „gata de utilizare” și mai multe situri de producție de arme.

A doua operațiune terestră a IDF în Jabalia a avut loc la patru luni după ce a declarat că a dezmembrat capacitățile militare ale Hamas în nordul Gaza.

Războiul în sine ar putea continua cel puțin până la sfârșitul anului, a declarat miercuri un consilier cheie al Premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Între timp, perspectiva reluării discuțiilor pentru încetarea focului s-a diminuat și mai mult după ce Hamas a declarat joi că nu va negocia „în lumina agresiunii [Israelului], a uciderii, a asediului, a înfometării și a genocidului poporului nostru”.

Aceasta a declarat că le-a spus mediatorilor că ar fi gata să ajungă la „un acord complet” dacă Israelul ar opri războiul. Israelul a declarat că va continua să lupte până când își va atinge obiectivele de distrugere a Hamas și de returnare a ostaticilor săi.

Războiul a început în octombrie, când atacatorii Hamas au lansat un atac fără precedent asupra Israelului, ucigând aproximativ 1 200 de persoane și luând 252 de ostatici în Gaza.

Peste 36.000 de persoane din Gaza au fost ucise în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, administrat de Hamas.

Citește și