• Israelul sărbătorește Ziua Memorială, 1594 de militari și civili au fost uciși în ultimul an.
  • Protestatarii din Tel Aviv cer eliberarea ostaticilor și noi alegeri.
  • Armata Israelului extinde operațiunea militare din Rafah și evacuează alte 4 cartiere.
  • 300.000 de palestinieni au fost evacuați din Rafah în „zonele umanitare”.

Astăzi Israelul sărbătorește Ziua Memorială, a neuitării, pentru militarii și civilii celor care au murit în războaiele Israeliene. 1.594 de militari și civili au fost uciși de la ultima comemorare, marcând cel mai mortal an pentru forțele de securitate și civilii țării din ultimele cinci decenii. Între timp, Armata Israelului evacuează alte patru cartiere din Rafah, deoarece extinde operațiunea. Peste 300.000 de palestinieni au fost evacuați din cartierele de la est de Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, în „zona umanitară” de lângă Khan Yunis, dar există încă probabil 200-300.000 care au mai rămas.

Aseară au avut loc demonstrații la Tel Aviv, inclusiv autostrada a fost blocată pentru o perioadă scurtă de timp. Israelienii cer nu doar eliberarea ostaticilor dar și alegeri noi, deoarece este clar că sub Netanyahu nu va fi un acord sau cel puțin nu va fi de acord așa cum dorește Hamas, care vrea ca în prima fază a acordului să fie eliberați nu doar ostatecii vii dar și cei morți.

În acest moment sunt tensiuni interne destul de mari în special în cabinetul lui Netanyahu, atât Ministrul Apărării, cât și Șeful Armatei, Șeful Structurii de Informații Interne îi reproșează lui Netanyahu că nu a avut o politică clară post conflict. A fost dat exemplu ce s-a întâmplat în ultimele zile în centrul Gazei, unde odată eliberată zona de teroriști armata s-a retras, iar acolo s-au reinfiltrat grupări Hamas iar luptele au continuat și 4 militari israelieni au fost uciși. Fără un acord internațional post război că o administrație, în afară de Hamas să preia zonele eliberate de armata, aceștia consideră că armata se va întoarce iar și iar în zonele eliberate pentru a lupta.

Recomandări

BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
ISRAELUL REDUCE ACȚIUNILE MILITARE DIN GAZA
CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU PREZIDENȚIALE
ORBAN, VIZITĂ ISTORICĂ ÎN UCRAINA
SE RĂCOREȘTE VREMEA
HAOS PE OTOPENI

Armata Israelului extinde operațiunile din Rafah. Care este acum situația civililor palestinieni?

Situația nu se va îmbunătăți. Încă 4 cartiere vor fi evacuate în acele „zone umanitare”, cum le numește Israel. Acolo au fost construite inclusiv spitale de campanie. Aseară au fost lansați fluturași din avioane care cer oamenilor să evacueze cât mai repede, ceea ce înseamnă că o acțiune militară este iminentă. Posibil mâine să vedem că trupele israeliene înaintează. Este o acțiune pe etape cu un ritm redus, tocmai pentru a lăsa populația civilă să evacueze.

Victime vor fi oricum deoarece în ultimele zile Israelul a continuat bombardamentele în estul Rafah, vizând bineînțeles grupările teroriste Hamas, dar întotdeauna există și victime colaterale conform Ministerului Sănătății din Gaza controlat de Hamas. Peste 34.000 de palestinieni au fost uciși, Hamas nu spune câți teroriști din cei 34.000 sunt, însă armata Israelului a comunicat că peste 10.000 de teroriști au fost eliminați până acum în cele peste 7 luni de război.

Citește și