• Iranul a amenințat Israelul cu un „răspuns dur și dureros”.
  • Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, și liderul Hezbollah, Fuad Shukr, au fost eliminați.
  • Atacurile au avut loc în capitala Iranului, Teheran, și a Libanului, Beirut.
  • Uciderea liderilor Hamas și Hezbollah ar putea duce la izbucnirea unui război regional.

Cabinetul de război al Israelului se întrunește astăzi în comandamentul Armatei din Tel Aviv, „The Kirya”, pentru a lua măsurile necesare respingerii unui atac lansat de Iran sau de gruparea Hezbollah din Liban. Noaptea trecută, Israelul l-a eliminat pe șeful Hamas, Ismail Haniyeh, aflat în Iran, la Teheran, și pe Fuad Shukr, al treilea la comanda Hezbollah, aflat în Capitala libaneză Beirut. Amenințări cu represiuni au venit atât din Liban, cât și din Iran, în timp ce Capitalele lumii îndeamnă la reținere pentru a se evita un război regional.

Înainte de întrunirea cabinetului, Yoav Gallant a inspectat bateriile de rachete antiaeriene. La ce reacție se așteaptă Israelul?

Israeul se așteaptă la o reacție asemănătoare celei din luna aprilie, când a eliminat mai mulți generali iranieni aflați în Beirut. Atunci, Iranul a lansat peste 350 de rachete și drone asupra Israelului, doar câteva aterizând într-o bază aeriană israeliană. Israelul a demonstrat că poate purta un război pe mai multe fronturi și că poate lovi ținte din Iran. Lovitura de noaptea trecută a fost o umilință pentru regimul de la Teheran, tocmai din această cauză este așteptat un răspuns din partea Iranului.

De asemenea, au început deja să apară amenințări din diferite părți cum ar fi de la Liderul Suprem sau Președintele nou numit, care ieri și-a depus jurământul. Nimeni nu a explicat de unde avea Hezbollah o rachetă iraniană, sâmbătă, care a dus la moartea celor 12 copii israelieni.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Netanyahu a convocat cabinetul de război pentru a pregăti apărarea. Foarte puțini au știut despre atacul de noaptea trecută, iar Israelul, în continuare nu recunoaște implicarea în acesta.

Citește și