• Israelul a efectuat un atac aerian asupra unei „structuri militare” a Hezbollah.
  • Ca reacție la atac, Hezbollah a lansat drone asupra orașelor din nordul Israelului.
  • Incidentul are loc pe fondul unei escaladări a conflictului între Israel, Hezbollah și Iran, iar mai multe țări, inclusiv SUA, au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul.

Israelul afirmă că a efectuat un atac aerian împotriva a ceea ce a declarat a fi o „structură militară” folosită de grupul armat Hezbollah în sudul Libanului, scrie BBC.

Ministerul libanez al Sănătății a declarat că patru persoane au fost ucise în atacul asupra unei case din orașul Maifadoun, la aproximativ 30 km de granița cu Israelul.

Surse de securitate au declarat pentru agenția de presă AFP că cei patru bărbați erau luptători Hezbollah. Într-un răspuns aparent, gruparea a lansat atacuri cu drone asupra unor orașe din nordul Israelului, rănind două persoane.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Acest incident vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Israel și Hezbollah, precum și cu Iranul, care sprijină gruparea.

Săptămâna trecută, un atac aerian israelian l-a ucis pe comandantul Hezbollah Fuad Shukr într-o suburbie sudică a capitalei libaneze Beirut, în ceea ce oficialii israelieni au numit o „eliminare bazată pe informații”. Oficialii israelieni îl consideră responsabil pentru un atac cu rachete asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel luna trecută, care a ucis 12 copii și adolescenți. Hezbollah a negat orice implicare în acel atac.

La câteva ore după asasinarea lui Shukr, liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în capitala iraniană Teheran – Iranul a atribuit atacul Israelului. Hezbollah și Iranul au promis să riposteze în urma acestor decese, stârnind temeri că loviturile reciproce ar putea declanșa un conflict regional mai amplu.

Mai multe țări, inclusiv SUA, au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil. Ministrul de Externe al țării a declarat marți că lucrează pentru a se asigura că Hezbollah nu declanșează o escaladare majoră prin răspunsul său la moartea lui Shukr.

Atacul israelian asupra Maifadoun a fost efectuat de avioane de luptă și a fost ghidat de agențiile de informații, au declarat Forțele de apărare israeliene într-o declarație postată pe rețelele sociale. Ofițeri ai agenției de securitate internă Shin Bet și ai agenției de informații militare Aman au oferit asistență armatei.

În replică, Hezbollah a lansat ceea ce a numit un „roi” de drone asupra Israelului, rănind două persoane în orașul Mazra’a din nord. Însă o sursă din cadrul grupării a declarat pentru agenția de presă Reuters că atacul nu a făcut parte din răspunsul său la moartea lui Shukr.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit luni cu echipa sa de securitate națională, în timp ce îngrijorarea cu privire la un atac de represalii asupra Israelului creștea. Biden a declarat că a fost informat cu privire la pregătirile pentru a sprijini Israelul în cazul în care acesta ar fi atacat, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a declarat că oficialii lucrează „non-stop” pentru a preveni o escaladare.

Volker Turk, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, a făcut apel la „toate părțile, împreună cu acele state cu influență, să acționeze urgent pentru a detensiona ceea ce a devenit o situație foarte precară”.

În altă parte, mai mulți militari americani au fost răniți într-un atac asupra unei baze din Irak. Tirul de rachete asupra bazei Ain al-Assed este cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra instalației, care găzduiește forțele americane care luptă împotriva grupării Statul Islamic.

Citește și