• SUA, UK și Franța vor ajuta Israelul în cazul unui atac masiv din partea Iranului
  • SUA cer cetățenilor americani din Liban să părăsească țara cu orice bilet disponibil
  • Nave și aeronave din SUA, UK și Franța vor doborî rachetele și dronele din Iran și Yemen
  • Biden către Netanyahu: „Încetează să ne mai prostești

Iranul intenționează să atace Israelul din toate direcțiile pentru a evita și satura apărarea aeriană, folosind grupurile armate șiite din Liban, Siria, Irak, Gaza și Yemen. Rachetele de croazieră și dronele permit axei să lovească și prin spațiul aerian egiptean sau prin Marea Mediterană. Avioanele din SUA, britanice și franceze vor ajuta Israelul să intercepteze amenințările viitoare.

Președintele american Joe Biden mobilizează puterile regionale pentru a ajuta la respingerea unui bombardament al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului ce ar putea avea mai multă anvergură decât cel din noaptea de 13 spre 14 aprilie. Conform presei din Israel, nave și aeronave americane, britanice și franceze ar putea participa la acțiunea de apărare a Israelului.

Peste 60 de rachete au fost lansate de gruparea Hezbollah din Liban doar noaptea trecută asupra Israelului, dar acesta este un atac de rutină. Gruparea din Liban, finanțată și controlată de Iran, a lansat peste 1.200 de rachete în ultimele 9 luni, de când a izbucnit conflictul din Gaza. În acest moment, se așteaptă un răspuns puternic din partea Iranului și a altor miliții și grupări teroriste pe care le controlează în zonă. Nu știm exact când va avea loc acest răspuns; ar putea fi în orice moment, începând cu noaptea trecută. De regulă, atât presa din Iran, cât și presa din Israel, menționează că atacul va fi similar cu cel din aprilie, desfășurat noaptea, pentru a nu produce foarte multe victime în rândul civililor. Israelul s-a pregătit pentru acest atac; aviația este în stare de război, restul armatei este în alertă maximă, iar toate sistemele de rachete antiaeriene sunt activate.

Pe lângă acestea, au fost desfășurate și sisteme de artilerie antiaeriană cu bătaie mică, iar la granița cu Libanul au fost masate trupe blindate și trupe mecanizate. De partea cealaltă, în acest moment în Israel a ajuns și comandantul comandamentului central al armatei israeliene, generalul Michael Corila. El vrea să organizeze această coalizare internațională pentru a opri atacul iranian. În aprilie, de exemplu, rachetele iraniene au fost doborâte de nave și aeronave americane, franceze, britanice, germane și chiar iordaniene. Vom vedea ce se va întâmpla în urma acestui atac iminent asupra Israelului, deoarece liderii iranieni nu vor să renunțe la a ataca Israelul după umilința provocată de uciderea unui lider Hamas, invitat de onoare al președintelui Iranului, la Teheran. În presă a apărut și o parte a discuției dintre Biden și Netanyahu, în care președintele american îi spunea să nu mai încerce să-l păcălească.

Recomandări

ȘCOALĂ SMART ÎN CIUGUD
ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL

De unde vine nemulțumirea liderului american?

Astăzi de dimineață a apărut și o reacție a biroului premierului Netanyahu la aceste apariții în presă. Nici nu confirmă, nici nu infirmă ceea ce s-a întâmplat. A spus că discuțiile sunt private. În același timp, bineînțeles, a spus că Israelul are dreptul să-și organizeze problemele interne așa cum dorește. Conform presei din Israel, dar și presei americane, în momentul în care Netanyahu i-a spus președintelui Biden că încearcă să semneze acel acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor, președintele Biden a spus „stop bullshitting me”.

Administrația Biden este supărată pe Netanyahu, deoarece a omorât liderul Hamas exact când urma să fie semnat un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor. 115 ostatici israelieni mai sunt încă în Gaza, deținuți de grupul terorist, dintre care 8 au și cetățenie americană. Administrația Biden l-a acuzat și în trecut pe Netanyahu că pune bețe în roate semnării unui acord de încetare a focului și pune interesele lui politice mai presus decât viața și libertatea ostaticilor israelieni deținuți în Gaza de Hamas.

Citește și