• Peste 35.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită guvernului condus de Giorgia Meloni să oprească planul.
  • Matteo Salvini a declarat că va da undă verde finală unei decizii de a redenumi aeroportul Malpensa în memoria prietenului meu Silvio”.
  • În mod normal, după decesul unei persoane, este obligatorie o perioadă de așteptare de 10 ani înainte ca un loc public să poată primi numele acesteia.

În Italia crește reacția împotriva deciziei de a redenumi principalul aeroport din Milano după controversatul fost prim-ministru Silvio Berlusconi, primarul orașului calificând decizia drept nebunească”.

Peste 35.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită guvernului condus de Giorgia Meloni să oprească planul, după ce ministrul transporturilor, Matteo Salvini, a declarat că va da undă verde finală unei decizii a Enac, autoritatea italiană pentru aviație civilă, de a redenumi aeroportul Malpensa în memoria prietenului meu Silvio”, scrie The Guardian.

Primarul din Milano, Beppe Sala, a acuzat Enac că a cedat presiunilor exercitate de politicienii de dreapta, susținând în același timp că decizia a fost luată fără consultarea SEA, compania care operează aeroporturile din Milano.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Berlusconi s-a născut la Milano și a murit în oraș anul trecut, la vârsta de 86 de ani. Forza Italia, partidul fondat de el, este partener în coaliția de guvernare a lui Meloni.

Este o nebunie ca în Italia o astfel de decizie să fie luată de un președinte al Enac”, a declarat Sala, care a blocat deja o propunere de a dedica al doilea aeroport din Milano, Linate, după Berlusconi. Nu pot înțelege cum politica se corelează cu un astfel de mod de a face lucrurile”, a declarat el presei italiene.

În mod normal, după decesul unei persoane, este obligatorie o perioadă de așteptare de 10 ani înainte ca un loc public să poată primi numele acesteia.

Petiția a fost lansată de aripa de tineret a Partidului Democrat de centru-stânga, care a susținut că aeroportul ar trebui, în schimb, să poarte numele unei figuri care întruchipează valorile onestității, integrității și serviciului pentru comunitate”.

Silvio Berlusconi nu reflectă aceste valori, după cum o demonstrează numeroasele condamnări penale pe care le-a primit de-a lungul anilor”, se arată în petiție.

Marco Grimaldi, deputat al Alianței Verzilor și Stângii, a citat o mulțime de figuri ilustre neștirbite” născute la Milano cărora aeroportul le-ar putea purta numele, printre care compozitorul Giuseppe Verdi, poetul Alessandro Manzoni, dansatoarea Carla Fracci și poeta Alda Merini.

Citește și