• Stoltenberg a declarat că Rusia se aliniază din ce în ce mai mult cu lideri autoritari, precum Iranul, Beijingul și Coreea de Nord.
  • China împărtășește tehnologii esențiale pentru Rusia și ar trebui luate în considerare un anumit tip de costuri economice.
  • Stoltenberg a anunțat că se așteaptă ca peste 20 de națiuni să atingă un obiectiv de cheltuieli pentru Apărare de 2% în acest an. 

Șeful NATO a declarat că o țară precum China ar trebui să suporte consecințele pentru că a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, dacă nu își schimbă modul de acțiune, scrie BBC.

Jens Stoltenberg a declarat că Beijingul „încearcă să obțină ambele variante”, susținând efortul de război al Rusiei, încercând în același timp să mențină relațiile cu aliații europeni. „Acest lucru nu poate funcționa pe termen lung”, a declarat Stoltenberg pentru BBC News în timpul unei vizite la Washington.

În cadrul interviului amplu, Stoltenberg a abordat, de asemenea, problema armelor nucleare și a cheltuielilor pentru apărare. Comentariile sale vin în contextul în care Rusia nu dă semne de relaxare în războiul său împotriva Ucrainei.

Recomandări

ROMÂNIA SE DUELEAZĂ CU SLOVACIA
U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
CUM ÎȘI CRESC AVERILE MILIARDARII?
VINDECĂ TERAPIA MRNA-LNP CANCERUL?
UNTOLD URCĂ PE PODIUM
LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR

În cadrul unui Summit pentru Pace desfășurat în Elveția la sfârșitul săptămânii, zeci de națiuni s-au angajat să sprijine Kievul, dar Rusia l-a calificat drept o pierdere de timp și a declarat că va fi de acord cu discuțiile de pace doar dacă Ucraina se va preda în esență.

Când a fost întrebat ce ar putea face membrii NATO în legătură cu sprijinul acordat Rusiei de către China, Stoltenberg a declarat că există o „conversație în curs de desfășurare” despre posibile sancțiuni.

El a spus: „China împărtășește o mulțime de tehnologii, [cum ar fi] microelectronica, care sunt esențiale pentru Rusia pentru a construi rachete, arme pe care le folosesc împotriva Ucrainei”. El a adăugat că „la un moment dat, ar trebui să luăm în considerare un anumit tip de costuri economice dacă China nu își schimbă comportamentul”.

Beijingul este deja supus unor sancțiuni pentru sprijinul acordat Rusiei – luna trecută, SUA au anunțat restricții care vor viza aproximativ 20 de firme cu sediul în China și Hong Kong. China și-a apărat afacerile cu Moscova, afirmând că nu vinde arme letale și că „gestionează cu prudență exportul de produse cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările“.

Vizita lui Stoltenberg la Washington a avut loc în timp ce Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin se va deplasa marți în Coreea de Nord. Aceasta urmează vizitei sale în China de luna trecută.

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată pe scena mondială de când a lansat războiul la scară largă cu Ucraina în 2022. Putin a declarat în mod repetat că echilibrul de putere din Occident se schimbă și a lucrat pentru a consolida legăturile cu liderii cu vederi similare.

„În acest moment, Rusia se aliniază din ce în ce mai mult cu lideri autoritari”, a declarat Stoltenberg pentru BBC, enumerând Iranul, Beijingul și Coreea de Nord. El a spus că Nordul a trimis obuze de artilerie în Rusia, iar în schimb Rusia a oferit tehnologie avansată pentru programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord.

Vorbind înaintea unei întâlniri cu Președintele american Joe Biden, șeful NATO a anunțat, de asemenea, că se așteaptă ca peste 20 de națiuni să atingă un obiectiv de cheltuieli pentru apărare de 2% în acest an – mai mult decât în orice alt an de când a fost promis în 2014.

Stoltenberg a abordat, de asemenea, comentariile pe care le-a făcut duminică pentru Telegraph on Sunday și care indicau că NATO ar putea lua în considerare creșterea numărului de focoase nucleare dislocabile ca mijloc de descurajare împotriva amenințărilor crescânde din partea Rusiei și Chinei.

Comentariile au fost criticate ca fiind „nimic altceva decât o altă escaladare a tensiunii” de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dar Stoltenberg a declarat că acestea reprezintă un mesaj general că NATO este o alianță nucleară și că orice atac asupra unui membru NATO va declanșa un răspuns din partea întregii alianțe.

„Scopul NATO nu este de a lupta în război, scopul este de a preveni războiul”, a spus el.

Citește și