• Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Paris se confruntă cu riscuri potențiale.
  • Cu câteva zile înainte de Ceremonia de deschidere, au apărut informații false online legate de amenințările teroriste.
  • Franța va desfășura aproximativ 35.000 de polițiști zilnic, cu un vârf de 45.000 pentru Ceremonia de deschidere.

Milioane de vizitatori și mii de sportivi se vor aduna la Paris pentru Jocurile Olimpice de vară, însă marea necunoscută pentru organizatori este riscul potențial de proteste, terorism și atacuri cibernetice, conform CNN.

Jocurile Olimpice au fost ținta unor atacuri în trecut, în special Jocurile de la Munchen din 1972, când 11 sportivi și antrenori israelieni au fost uciși de membri ai grupării teroriste palestiniene Septembrie Negru. Apoi, în 1996, explozia unei bombe a ucis o femeie și a rănit peste 100 de persoane la Jocurile de la Atlanta.

Franța intenționează să desfășoare aproximativ 35.000 de polițiști în fiecare zi în timpul Jocurilor, cu un vârf de 45.000 pentru Ceremonia de deschidere, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Interne.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În plus, 10.000 de soldați vor fi desfășurați în regiunea Parisului – un efort susținut de 1.800 de ofițeri de poliție din întreaga lume, au adăugat aceștia. Franța va desfășura, de asemenea, 20.000 de agenți de securitate privați, a raportat Reuters.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris va avea loc pe 26 iulie și va fi prima desfășurată vreodată pe un râu.

Potrivit ministrului francez de interne, Gérald Darmanin, aproximativ 104.000 de persoane vor asista la eveniment în tribunele amenajate de-a lungul Senei, iar alte 220.000 de persoane se vor afla pe șoselele ridicate de-a lungul unei porțiuni de șase kilometri a fluviului.

Nicolas Nordman, viceprimarul Parisului responsabil cu securitatea, a declarat pentru CNN că autoritățile au lucrat luni de zile pentru a încerca să anticipeze ceea ce s-ar putea întâmpla și au încredere că ceremonia va fi sigură.

Parisul s-a confruntat cu atacuri teroriste în trecut, în special în 2015, când bărbați înarmați cu puști de asalt și explozibili au vizat șase locații din capitala Franței, omorând 130 de persoane și rănind 494.

Trei explozii au avut loc în fața Stade de France din Saint-Denis, o suburbie la nord de Paris, ucigând un pieton. Stade de France este locul unde vor avea loc probele de atletism și meciurile de rugby în șapte la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cu toate acestea, organizatorii au declarat că sunt pe deplin încrezători în capacitatea lor de a preveni atacurile de orice fel și se vor baza pe analiza video bazată pe Inteligența Artificială pentru a menține siguranța evenimentelor.

Securitatea în Paris va fi consolidată de prezența armatei, care va sprijini poliția pe toată durata Jocurilor, patrulând pe străzi și oferind sprijin sub forma unor echipe canine și expertiză anti-drone, potrivit generalului Eric Chasboeuf, al doilea comandant al misiunii militare pentru Jocuri.

Pe de altă parte, cu câteva zile înainte de Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, în mediul online apar fake news legate de amenințările teroriste. O înregistrare video în care apare un vorbitor cu un accent arab, care pretinde că este membru Hamas, a apărut pe internet, amenințând Jocurile Olimpice de la Paris în cadrul unei noi campanii de dezinformare.

Citește și