• Amenințările teroriste și criza politică de la Paris ar putea conduce la anularea ceremoniei de la Jocurile Olimpice.
  • În planul B, ceremonia se desfășoară între Turnul Eiffel și Trocadero, doar cu sportivii, fără spectatori.
  • O sursă de securitate spune că în caz de atac terorist înainte de Jocurile Olimpice, acestea vor fi anulate.

Cu șapte săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie-11 august), autoritățile lucrează la un plan B cu privire la marea ceremonie de deschidere planificată pe Sena, excluzând Stade de France, cu o paradă a sportivilor pe Pont d’Iéna, între Turnul Eiffel și Trocadéro, au anunțat surse apropiate organizatorilor.

Cum arată ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice în acest „Plan B”?

„Ideea este să luăm atleții de la satul olimpic din Saint-Denis și să-i ducem cu autobuzul la poalele Turnului Eiffel”, explică un înalt oficial, sub condiția anonimatului. Odată ajunși, sportivii ar putea defila apoi pe Pont d’Iéna care leagă monumentul parizian de Trocadéro, înainte de a se întoarce în sat. Toate, fără audiență. Adio celor 100.000 de locuri plătite pentru a asista la ceremonie, ca și pentru cei 220.000 de spectatori invitați să urmeze ceremonia conform planului A.

„Este un scenariu care menține o aparență de ceremonie, dar probabilitatea ca aceasta să se întâmple este totuși mică“, susține sursa citată. Practic, dacă există un atac între timp, sau o amenințare precisă și țintită la adresa ceremoniei de deschidere, este foarte probabil că totul va fi anulat, inclusiv Olimpiada.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Acest plan de rezervă există sau abia se lucrează la el?

Obiectivul acestui plan B este mai presus de toate de a liniști publicul în cazul unui eveniment neprevăzut.

Dar, în fața preocupărilor legate de tensiunile internaționale, la care se adaugă criza politică din Franța, cererile pentru o soluție de rezervă au fost făcute în mod repetat de luni de zile de numeroase personalități politice. Dacă Emmanuel Macron asigurase încă din decembrie 2023, că există planuri alternative, șeful Comitetului de Organizare,Tony Estanguet, a spus: „no plan B”, echipele lucrau doar la ipoteza unei ceremonii pe Sena. Anne Hidalgo, Primărița Parisului a spus și ea: „Lucrez la un plan A, nu știu decât planul A”.

Citește și