• Egiptul, Statele Unite şi Qatar au programat o nouă rundă de negocieri privind încetarea focului pentru joi.
  • Liderii celor cinci ţări au declarat că au aprobat un apel din partea Statelor Unite, Qatarului şi Egiptului pentru o reluare a discuţiilor pentru un armistiţiu.
  • Preşedintele Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei etape într-un discurs din 31 mai.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat luni cu liderii din Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit despre dezescaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu şi despre o încetare a focului în Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă.

Într-un comunicat comun publicat luni de Casa Albă, liderii celor cinci ţări au declarat că au aprobat un apel din partea Statelor Unite, Qatarului şi Egiptului pentru o reluare a discuţiilor pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza pentru a încheia un acord cât mai curând posibil.

Preşedintele Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei etape într-un discurs din 31 mai. Washingtonul şi mediatorii regionali au încercat de atunci să convingă Israelul şi gruparea Hamas să ajungă la un acord, dar s-au lovit de obstacole repetate.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Egiptul, Statele Unite şi Qatar au programat o nouă rundă de negocieri privind încetarea focului pentru joi.

Comunicatul comun de luni a subliniat că „nu mai este timp de pierdut”. Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Giorgia Meloni şi Keir Starmer au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Israel împotriva oricărei ameninţări iraniene, îndemnând în acelaşi timp la distribuirea şi livrarea de ajutoare către Gaza.

A crescut riscul unui război mai amplu în Orientul Mijlociu după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran şi a comandantului militar al Hezbollah Fuad Shukr la Beirut. 

„Am cerut Iranului să renunţe la ameninţările sale continue privind un atac militar împotriva Israelului şi am discutat despre consecinţele grave pentru securitatea regională în cazul unui astfel de atac”, au adăugat liderii occidentali.

Citește și