• Tayyip Erdogan a repetat luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, dorința Ankarei de a cumpăra avioane de luptă F-16 de la Statele Unite, spune Joe Biden.
  • Biden i-a spus lui Erdogan că Washingtonul dorește ca Ankara să renunțe la obiecția sa față de aderarea Suediei la NATO.
  • Conversația a avut loc în momentul în care Biden l-a sunat pe Erdogan pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Turcia de duminică.

Președintele american Joe Biden a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan a repetat luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, dorința Ankarei de a cumpăra avioane de luptă F-16 de la Statele Unite, în timp ce Biden i-a spus că Washingtonul dorește ca Ankara să renunțe la obiecția sa față de aderarea Suediei la NATO, scrie Reuters.

Conversația a avut loc în momentul în care Biden l-a sunat pe Erdogan pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Turcia de duminică.

„Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat pe Erdogan. El vrea în continuare să lucreze la ceva cu privire la F-16. I-am spus că vrem o înțelegere cu Suedia, așa că hai să facem asta. Și astfel vom ține din nou legătura unul cu celălalt”, a declarat Biden reporterilor înainte de a pleca de la Casa Albă spre Delaware.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Întrebat dacă se așteaptă la vreo mișcare din partea lui Erdogan cu privire la aderarea Suediei la NATO, Biden a spus: „Am ridicat această problemă cu el. Vom vorbi mai mult despre asta săptămâna viitoare”.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO, renunțând la politicile de lungă durată de nealiniere militară după invazia Rusiei în Ucraina. Ofertele de aderare trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO. Turcia și Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei.

Turcia vrea avioane F-16

Turcia a încercat să cumpere de la Statele Unite avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari și aproape 80 de kituri de modernizare. Însă vânzarea a fost blocată din cauza obiecțiilor din partea Congresului SUA privind refuzul Ankarei de a da undă verde extinderii NATO, a situației drepturilor omului și a politicii sale privind Siria, chiar dacă administrația Biden a declarat în mod repetat că susține vânzarea.

Un pachet mult mai mic de 259 de milioane de dolari, care includea actualizări ale software-ului de avionică pentru flota actuală de avioane de luptă F-16 a Turciei, a fost aprobat de Congresul american la începutul acestui an, la câteva zile după ce Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO.

Administrația Biden a respins în mod repetat orice afirmație privind orice „quid pro quo” între vânzare și extinderea NATO, deși ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat în ianuarie că partea americană a precizat clar că o aprobare a ofertelor NATO ar fi privită pozitiv de Congres.

Citește și