• Atât pentru Biden, cât și pentru Macron, este un moment electoral important.
  • Biden și Macron urmează să își împartă sarcinile pentru sprijinul acordat Ucrainei.
  • Joe Biden o să se întâlnească și cu Volodimir Zelenski.

După comemorarea a 80 de ani de la Debarcare, Joe Biden participă azi la o nouă ceremonie, în Calvados, între plajele din Omaha și Utah Beach, iar mâine începe o vizită de stat, cel mai înalt rang diplomatic, la Paris.

În urmă cu 80 de ani, 225 de „Rangers” americani au luat cu asalt Pointe du Hoc, o colină înaltă de treizeci de metri, în timpul uneia dintre cele mai înverșunate bătălii ale Debarcării. O misiune îndeplinită cu succes, însă doar 90 de soldați au supraviețuit.

Pentru președintele american este, deci, simbolul perfect al angajamentului față de libertate și democrație și împotriva tuturor amenințărilor cu care se confruntă, cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale americane. Joe Biden se va prezenta drept garant al valorilor sale fundamentale, care nu ar putea fi în pericol, potrivit acestuia, decât odată cu revenirea adversarului său republican, Donald Trump, la Casa Albă. A fost sensul tuturor manifestațiilor la care a participat în aceste zile.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ce are în program pentru vizita sa de stat de mâine ?

Biden va ajunge la Paris la orele prânzului și va fi întâmpinat de Emmanuel și Brigitte Macron la Arcul de Triumf. Flacăra care arde neîncetat pe mormântul soldatului necunoscut sub Arcul de Triumf a plecat, pentru prima dată de când a fost aprinsă, și chiar în Statele Unite. Un omagiu plin de semnificații.

Cuplurile prezidențiale vor coborî Champs Elysée pentru a ajunge la Palatul prezidențial, unde urmează întâlnirea oficială a celor doi șefi de stat, cel mai probabil încheiată cu o conferință de presă. Seara este organizat la Elysée un dineu de stat sub forma de banchet.

Ce se afla pe agenda discuțiilor?

În mod cert, ajutorul pentru Ucraina. Franța a preluat inițiativa în Europa cu livrarea de avioane Mirage 2000-5 și anunțul că va trimite instructori militari, însă există câteva puncte asupra cărora cei doi vor trebui să cadă de acord. Biden este îngrădit de apropierea alegerilor prezidențiale, deci sunt lucruri pe care va fi nevoit să le lase pe seama aliaților.

Chestiunile bilaterale nu sunt mai puțin importante. Și în context, nu doar Biden se află în campanie electorală, Macron înfruntă și el votul alegătorilor duminică, pentru alegerile europene în care extrema dreaptă este data învingătoare neta. Așadar, atât pentru Biden cât și pentru Macron este un moment electoral, cel care se joacă la Elysée.

Citește și