• Antony Blinken a ajuns în Israel și se întâlnește cu oficialii.
  • Președintele Iranului a plecat în Rusia să participe la Summitul BRICS.
  • Ministrul de externe al Iranului – după Bahrain a ajuns în Kuweit.
  • În Rusia vor ajunge și Mahmoud Abbas, președintele AP, și secretarul general al ONU – Antonio Guterres.

În pregătirea unui răspuns israelian la adresa Iranului, americanii aproape că dau o ultimă șansă diplomației. După ce Netanyahu și-a oprit ministrul Apărării să mai plece în SUA, văzând că situația se tensionează – Joe Biden l-a trimis în Israel și în alte state ale Orientului – pe șeful diplomației americane, Antony Blinken să mai calmeze spiritele, scrie The National News.

Blinken se întâlnește cu toți oficialii importanți ai Israelului, dar și cu familiile răpiților. Apoi va merge în Cairo și alte state arabe ca să discute despre Gaza, despre un potențial acord de încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor, despre situația din Liban dar și despre Iran. Situația este destul de complicată.

Trei turnee majore

Sunt importante turneele diplomatice pentru că de fiecare dată au avut un impact majorr. Sunt trei turnee în același timp. Ministrul de Externe al Iranului, șeful diplomației iraniene, care face un turneu interesant. De cinci zile este în Orientul Mijlociu, în statele partenere ale Iranului, astăzi ajungând în Kuweit, a fost în Emiratele Arabe, în Qatar, a discutat cu Arabia Saudită, care nu este tocmai un prieten al Iranului. Iranul spune că dacă vor da spațiul aerian Israelului ca să îi atace, vor deveni inamicii Iranului.

Recomandări

GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA
NE AJUNGE GAZUL NOSTRU
PRIMUL AJUTOR SE ÎNVAȚĂ
„ENGAGE” IN ACTION

Noul președinte iranian a plecat spre Rusia, unde se desfășoară summitul BRICS. Joi, Putin se va întâlni cu președintele Autorității Palestiniene și cu Antonio Guterres, care a fost declarat persona non grata de către Israel. Ceea ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni, până în alegerile americane, în Iran și Israel se discută în acest moment în Rusia, unde participă și președintele Chinei și al Indiei. Discuțiile sunt coordonate de Vladimir Putin, care este un partener al Iranului în această poveste și al Hamasului.

Americanii încearcă să calmeze Israelul. Blinken a aterizat dimineață, care se va întâlni separat cu politicienii, rudele ostaticilor, dar și cu capii armatei, inclusiv cu șeful statului major al armatei israeliene.

Citește și