• Joe Biden l-a mustrat pe Benjamin Netanyahu pentru lipsa de transparență în negocierile pentru un acord de încetare a focului în Gaza.
  • Asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran a tensionat situația, Biden criticând actul și avertizând de riscurile pentru negocieri.
  • Biden a fost frustrat că nu a fost informat despre asasinat, iar Israelul a revendicat doar moartea lui Fuad Shukr, lider Hezbollah.

Joe Biden l-a mustrat pe Benjamin Netanyahu în timpul unei convorbiri telefonice joi seara. Președintele american l-a avertizat pe premierul israelian să „nu îl mai ia drept prost” în privința negocierilor pentru un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor.

Acest schimb de replici verbale are loc pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu, accentuate de asasinarea liderului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri în Iran, atribuită Israelului. Biden a criticat acest act, calificându-l drept „planificat prost” și avertizând că ar putea declanșa un război regional, afectând negocierile în curs, conform postului de televiziune israelian i24News.

The New York Times a relatat că Biden a criticat momentul operațiunii, spunând că aceasta a survenit „exact când americanii sperau într-o concluzie” a negocierilor. Netanyahu a dat vina pe Hamas pentru lipsa de progrese în discuții.

Recomandări

WATCHOS 11 E AICI
CHILES NU SE LASĂ
„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
APA TRECE, PROBLEMELE RĂMÂN

The Telegraph a citat un oficial israelian care a declarat că Netanyahu se simte mai liber să acționeze împotriva inamicilor Israelului de când Biden a anunțat retragerea sa din cursa prezidențială din 2024, considerând aceasta o „schimbare majoră” în dinamica Orientului Mijlociu.

Biden a declarat public că asasinarea lui Haniyeh „nu ajută” eforturile de a obține un armistițiu în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Într-o conferință de presă, Biden a subliniat că a avut o conversație „foarte directă” cu Netanyahu, îndemnându-l să încheie rapid un acord. Administrația Biden a fost frustrată de faptul că nu a fost informată despre planurile de asasinare a liderului Hamas la Teheran, mai ales că Netanyahu părea receptiv la ideea unui acord de încetare a focului cu Hamas în timpul vizitei la Washington săptămâna trecută.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat miercuri la Teheran, după ce a participat la ceremonia de învestire a președintelui iranian Masoud Pezeshkian. Iranul a atribuit Israelului responsabilitatea pentru acest asasinat, dar Israelul nu a revendicat uciderea lui Haniyeh, ci doar pe cea a lui Fuad Shukr, un lider militar al Hezbollah, la periferia Beirutului.

Citește și