• Liderii din 21 de țări din Pacific se vor reuni în San Francisco pentru Summitul APEC.
  • Este așteptată o întâlnire bilaterală între Joe Biden și omologul său chinez, Xi JinPing.
  • Întâlnirea Biden-Xi ar putea aduce stabilitate în relațiile dintre cele două țări.

Liderii din 21 de țări din Pacific se vor reuni în curând la San Francisco pentru Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Toate privirile vor fi îndreptate spre așteptata întâlnire bilaterală dintre președintele american, Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, relatează AP.

Relația SUA-China se află în prezent la un minim istoric. O întâlnire Biden-Xi ar putea aduce stabilitate mult necesară în relațiile dintre cele două țări, spun experții.

„Ei bine, cred că este corect să spunem că relațiile dintre SUA și China se află cu siguranță într-unul dintre cele mai joase puncte din istorie și, prin urmare, mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza relația. Cred că există o recunoaștere de ambele părți a faptului că, știți, nu va fi posibil să se negocieze eliminarea tuturor diferențelor care există sau a punctelor de fricțiune. Dar am observat un impuls pozitiv în ultimele săptămâni”, a declarat Patricia Kim, expert în relații SUA-China.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Scott Kennedy, consilier senior în afaceri și economie chineză la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, spune că o întâlnire reușită este deosebit de importantă pentru Xi. Președintele chinez încearcă să demonstreze că poate gestiona eficient relațiile dintre SUA și China în timp ce se confruntă cu o economie fragilă și cu o criză de încredere post-pandemică la nivel național.

„Statele Unite și China discută de câteva luni despre această întâlnire. Sunt impresionat de faptul că chinezii par încă să vrea cu adevărat să se prezinte și să ajungă la acorduri în privința unor chestiuni importante, chiar dacă administrația Biden a continuat să impună o serie de restricții legate de tehnologie, controlul exporturilor în domeniul semiconductorilor și în alte industrii”, a spus Scot Kennedy, consilier senior în afaceri și economie chineză.

Citește și