• „Părţile recunosc acest acord face o punte către eventuala aderare a Ucrainei la alianţa NATO”, potrivit acordului.
  • SUA îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
  • Ambele părţi recunosc că Ucraina are nevoie de o forţă militară semnificativă.

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, în marja summitului G7 din Italia, care se doreşte a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO.

„Părţile recunosc acest acord face o punte către eventuala aderare a Ucrainei la alianţa NATO”, potrivit acordului.

Se precizează că, în cazul unui atac armat sau al unei ameninţări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, oficialii de rang înalt din SUA şi Ucraina se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns şi a determina ce necesităţi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina.

Recomandări

MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI

Conform acordului, SUA îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei , pe fondul noilor presiuni ale Rusiei pe frontul de est al Ucrainei.

Pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părţi recunosc că Ucraina are nevoie de o forţă militară semnificativă, capacităţi robuste şi investiţii susţinute în baza sa industrială de apărare, care sunt în concordanţă cu standardele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Președintele Zelenski este întrebat ce diferență vor face fondurile americane pe câmpul de luptă, după ce SUA au blocat fondurile pentru Ucraina timp de mai multe luni, pe fondul luptelor interne din Congresul american.

„A fost o pauză lungă pentru luptătorii noștri”, spune el. Dar este important să fim recunoscători că, în cele din urmă, avem acest supliment și acest lucru îi va întări cu siguranță pe războinicii noștri.”

El adaugă că pauza în ajutorul american a permis Rusiei o „oportunitate” de a încerca să ocupe Harkovul. Dar spune că nu au reușit. Biden notează apoi că întârzierea finanțării s-a datorat unei „mici minorități de republicani” din Congres și promite că în curând vor veni mai multe ajutoare.

Citește și