• Președintele Joe Biden va emite un ordin executiv pentru a limita sosirile de migranți la granița SUA-Mexic, permițând deportarea rapidă a celor ce intră ilegal, fără a le procesa cererile de azil.
  • Ordinul se bazează pe legea din 1952 (212(f)), care permite președintelui să suspende intrarea străinilor, și ar putea fi contestat în instanță de susținătorii imigrației sau de statele conduse de republicani.
  • Deși sosirile de migranți au scăzut în acest an, imigrația rămâne o preocupare electorală majoră, iar Biden se confruntă cu presiuni politice în contextul campaniei sale de realegere

Președintele Joe Biden ar urma să emită un nou ordin executiv cuprinzător, menit să limiteze sosirile de migranți la granița dintre SUA și Mexic încă de marți, scrie BBC.

Conform ordinului planificat, oficialii americani ar putea deporta rapid migranții care intră ilegal în SUA, fără a le procesa cererile de azil, odată ce un prag zilnic este îndeplinit, potrivit CBS.

Acest lucru, la rândul său, va permite oficialilor de frontieră să limiteze cantitatea de sosiri de migranți, au declarat trei surse anonime informate cu privire la ordinul așteptat pentru CBS, partenerul de știri al BBC.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Peste 6,4 milioane de migranți au fost opriți să treacă ilegal în SUA în timpul administrației lui Joe Biden – un nivel record care l-a lăsat vulnerabil din punct de vedere politic în timp ce face campanie pentru realege. Sosirile de migranți au scăzut totuși în acest an, deși experții cred că tendința nu este sustenabilă.

CBS – partenerul american al BBC – și alte instituții de știri din SUA au raportat că Biden se gândește la utilizarea unei legi din 1952 care permite restricționarea accesului la sistemul american de azil.

Legea, cunoscută sub numele de 212(f), permite președintelui SUA să „suspendă intrarea” străinilor dacă sosirea acestora este „în detrimentul intereselor” țării.

Aceeași reglementare a fost folosită de administrația Trump pentru a interzice imigrația și călătoriile din mai multe țări predominant musulmane și pentru a le interzice migranților de la azil dacă sunt reținuți că trec ilegal în SUA, provocând acuzații de rasism.

Procesarea azilului în porturile de intrare este de așteptat să continue în conformitate cu ordinul. Aproximativ 1.500 de solicitanți de azil trec prin acest proces la punctele de trecere oficiale în fiecare zi, mai ales după stabilirea programărilor folosind o aplicație de protecție vamală și frontieră (CBP), cunoscută sub numele de CBP One.

Primarii mai multor orașe de graniță – inclusiv Brownsville și Edinburg, ambele din Texas – erau așteptați să fie la Washington pentru anunțul președintelui.

De asemenea, se pare că parlamentarii democrați au fost informați cu privire la plan.
Cu toate acestea, este probabil ca propunerea să fie contestată în instanță, fie din partea susținătorilor imigrației, fie din partea statelor conduse de republicani.

Un oficial de la Casa Albă a declarat vineri pentru BBC că nu au fost luate decizii finale cu privire la posibile acțiuni executive.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Casei Albe a menționat că un acord bipartizan de securitate a graniței a eșuat la începutul acestui an, ca urmare a opoziției republicanilor din Congres.

„În timp ce republicanii din Congres au ales să împiedice aplicarea suplimentară a frontierei, președintele Biden nu va înceta să lupte pentru a furniza resursele de care personalul de frontieră și de imigrație au nevoie pentru a ne asigura granița”, a spus purtătorul de cuvânt

„Așa cum am spus anterior, administrația continuă să exploreze o serie de opțiuni de politică și rămânem angajați să luăm măsuri pentru a aborda sistemul nostru de imigrație deteriorat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Republicanii au criticat planul de frontieră Biden ca fiind un șiretlic pentru anul electoral și au susținut că legile americane există deja pentru a preveni imigrația ilegală, dar ele nu au fost aplicate în mod corespunzător de către președintele democrat.

Vestea potențialului ordin executiv vine pe măsură ce numărul de detenții de migranți la granița dintre SUA și Mexic scade.

Statisticile publicate recent de CBP arată că aproximativ 179.000 de „întâlniri” cu migranți au fost înregistrate în aprilie.

În decembrie, prin comparație, cifra a crescut la 302.000 – un maxim istoric.
Oficialii din SUA și Mexic au spus că aplicarea sporită de către autoritățile mexicane este în mare parte responsabilă, deși mulți experți au avertizat că este puțin probabil ca reducerile să fie permanente.

Scăderea punctelor de trecere a migranților la granița SUA vine într-un moment dificil din punct de vedere politic pentru președintele Biden.

Sondajele arată că imigrația este o preocupare electorală principală pentru mulți alegători la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Un sondaj Gallup la sfârșitul lunii aprilie a constatat că 27% dintre americani consideră imigrația drept cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara, în fruntea economiei și a inflației.

Un sondaj separat realizat în martie de Associated Press și Centrul NORC pentru Cercetare în Afaceri Publice a constatat că două treimi dintre americani dezaprobă acum modul în care dl Biden gestionează granița, inclusiv aproximativ 40% dintre alegătorii democrați.

Citește și