• Principalii candidați pentru funcția de prim ministru provin din extrema dreaptă, centrul lui Macron și Frontul Popular.
  • Bardella este favorit cu posibilitatea de a obține majoritate absolută în Adunarea Națională.
  • Macron ar putea alege să îl numească din nou pe Gabriel Attal daca nimeni nu are majoritate absolută.
  • Jean-Luc Melanchon stă în ambuscadă în cazul în care Frontul Popular obține un scor important.

Au mai rămas 10 zile până la primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franța și cunoaștem deja principalele alianțe și candidații acestora pentru funcția de prim-ministru. Prezența la vot se anunță record, iar extrema dreaptă pare în continuare marea învingătoare a acestui scrutin.

La abia 29 de ani, Jordan Bardella, liderul extremei drepte, abia ales europarlamentar, este favorit pentru a ocupa postul de la Matignon. Ultimele sondaje dau partidului său între 33 și 35%, ceea ce într-un scrutin majoritar în două tururi ar conduce la majoritate absolută. Toată lumea este de acord că are talent politic însă nu are nici un fel de pregătire.

A abandonat studiile la 17 ani pentru a intra în politică și confruntarea directă pe care a avut-o cu Gabriel Attal înainte de europarlamentare a scos în evidență această slăbiciune. Ieri, spre surpriza tuturor, a afirmat că dacă nu are majoritate absolută, nu va accepta postul, ceea ce e interpretat ca o reacție de teamă în fața enormei responsabilități pe care ar urma să o poarte pe umeri. A guverna fără majoritate absolută și cu o opoziție violentă în Parlament poate fi destructor.

Recomandări

AZI ARE LOC A DOUA PROBĂ LA BAC
BERYL AJUNGE LA CATEGORIA 5
AI FUNCȚII A.I. PE VISION PRO
TE-AI ARS?
POFTIM CULTURĂ!
INSIDE OUT 2 BATE RECORDUL

Ce poate face Macron, care are libertatea de a alege prim-ministrul?

În sistemul francez, președintele este cel care decide, chiar dacă problema se pune în principal în caz de majoritate relativă. Nu este exclus să îl numească pe candidatul blocului de centru, al cărui candidat este Gabriel Attal. Constituția nu obligă guvernul la o validare prealabilă în Parlament, însă cu un guvern minoritar, Gabriel Attal s-ar întoarce la situația de până acum când a fost obligat să constituie majorități pe proiecte.

Totuși, deși în creștere față de europene, acest bloc central se situează abia pe locul al treilea, cu intenții de vot între 18 și 19%.

Stânga unită sub numele Frontul popular este heteroclită, cu partide de la stangă clasică – socialiștii – la extrema stângă -Nesupușii lui Melenchon, comuniștii, verzii și Noul Partid Anticapitalist. Cotată cu 28% în acest moment, nu a anunțat încă un nume pentru postul de prim-ministru, însă cele mai multe locuri în Alianță au fost atribuite Nesupușilor, al căror candidat este Jean-Luc Melenchon, devenit foarte nepopular. Puțin probabil ca Macron să aleagă să îl numească la Matignon.

Prezența la vot se anunță importantă, de peste 62% fata de 47% la alegerile precedente, cu 553.000 de procuri depuse în prefecturi, ceea ce ar putea da peste cap proiecțiile care se fac în prezent.

Citește și