• Starul acestui nou val al extremei drepte, Jordan Bardella este pe cale să devină vedetă europeană.
  • Nu are decât 28 de ani și a fost descoperit de Marine Le Pen, care l-a și propulsat în prima linie a politicii franceze.
  • Lustruit, extrem de sigur pe sine, Bardella a devenit o senzaţie pe TikTok.

Jordan Bardella, preşedintele partidului de extremă dreaptă Rassemblement National, este noua vedetă a politicii franceze. Inteligent, disciplinat şi cu succes în rândul tinerilor, rezistă de aproape un deceniu în politică deşi nu are nici 30 de ani. Starul acestui nou val al extremei drepte, Jordan Bardella, este pe cale să devină vedetă europeană.

Nu are decât 28 de ani și a fost descoperit de Marine Le Pen, care l-a și propulsat în prima linie a politicii franceze de unde îşi domină rivalii în sondaje. Aproape o treime dintre alegătorii francezi intenţionează să voteze pentru RN, adică lista condusă de Bardella.

Bardella a participat la dediabolizarea formațiunii create de Jean-Marie Le Pen și oferă unui partid tratat cândva ca fiind «toxic» un sprijin mai mult decât dublu faţă de cel de care se bucură cel mai apropiat rival, partidul Renaissance (RE) al Preşedintelui francez Emmanuel Macron: 33% față de numai 15%.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Lustruit, extrem de sigur pe sine, Bardella a devenit o senzaţie pe TikTok si a intrat în rândul celor mai populare 50 de personalităţi din Franţa, singurul politician care a fost inclus pe listă. Popularitatea lui Bardella şi ascensiunea simultană a extremei drepte pe continent reprezintă o potenţială schimbare majoră în politica europeană

Bardella a dat startul campaniei într-un club de noapte cu băuturi şi un DJ, dar a progresat şi în rândul celor în vârstă. Pascal Humeau, un fost specialist în comunicare al RN, spune că a fost supus unui antrenament intens în domeniul mass-media. El a adăugat că până şi zâmbetul şi salutul lui Bardella au fost produsul unui antrenament minuţios.

Ce poate însemna ascensiunea extremei drepte pentru Europa?

Şase dintre cele 27 de guverne ale Uniunii Europene includ partide care odată ar fi fost considerate de extremă dreapta. Olanda este pe cale să se li se alăture. Pentru prima dată partidele de extremă dreapta pot ocupa aproape 20% din locuri în următorul Parlament UE.

Însă, deși partidele de extremă-dreapta se pot reuni într-un singur grup – în comparație cu actualele două grupuri ECR și ID – acesta singur nu va putea defini direcția politică a Uniunii. Extrema dreaptă nu va putea propune legislație, ci pur și simplu va putea să amâne sau să blocheze propunerile Comisiei Europene, care e de așteptat să rămână în mâinile partidelor majoritare. În politica externă Parlamentul European are și mai puține prerogative, așa că nici un contingent mare de partide de extremă dreapta nu va putea schimba prea mult lucrurile.

Cu toate acestea, deși extrema dreaptă nu va câștiga controlul politic asupra proiectului UE, ea vă câștiga, datorită numărului său record de locuri, o influență politică profundă și potențial destabilizatoare. Un rezultat bun pentru extrema dreaptă îi poate oferi acesteia posibilitatea de a zădărnici, prin încetinire sau oprire, agenda integraționistă a mainstream-ului. Aceasta este miza acestor alegeri. O schimbare profundă de direcție.

Citește și