• Josep Borrell mută reuniunea Miniștrilor de Externe ai UE de la Budapesta la Bruxelles.
  • Borrell susține că Ungaria încalcă tratatele UE, având o poziție diferită în politica externă.
  • Șapte state UE au anunțat că nu își trimit Miniștrii la informala de la Budapesta.

Josep Borrell mută reuniunea Miniștrilor de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană care ar fi trebuit să aibă loc la Budapesta în august, la Bruxelles. Șeful diplomației europene și-a motivat decizia prin faptul că vrea să îi transmită un mesaj, chiar dacă unul simbolic, lui Viktor Orban, care a vizitat Moscova și Beijingul fără acordul aliaților europeni.

Chiar dacă Borrell nu a vrut să pronunțe deloc cuvântul boicot. La sfârșitul lui august reuniunea Miniștrilor de Externe va fi una informală, de tip Gymnich. Sunt șapte state care au anunțat că nu vor să își trimită Miniștrii la Budapesta: Danemarca, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Suedia. Dar sunt doar 7 din 20. Doar Slovacia a spus că suține Ungaria. Dar mai mulți Miniștri de Externe europeni, printre care și cel luxemburghez și cel spaniol spun că reuniunile nu ar trebui mutate și că va începe un joc de-a șoarecele și pisica, că statele UE vor fi puse în delicata poziție de a căuta scuze.

Nici Germania nu a avut o poziție tranșantă. Ministrul de Externe Annalena Baerbok recunoaște că aventurile diplimatice ale lui Orban provoacă iritare, dar a evitat să spună dacă va merge sau nu la Budapesta. A dat tonul acestei tehnici, a boicotului, Ursula von der Leyen, care a anulat, pentru prima oară în istoria UE, vizita pe care Comisia Europeană o organizează în țara care preia președinția consiliului UE la început de mandat.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ce spune Ungaria despre decizia lui Joseph Borrell?

Ministrul de Externe Peter Sziarto a anunțat că, dacă reuniunea la fi la Bruxelles, el va merge la Bruxelles. Dar că intenția lui Borrell este una infantilă. Și că este un atac isteric și coordonat la adresa misiunii de pace a lui Viktor Orban. „Nu vreau să rănesc sentimentele nimănui, dar parcă suntem la grădiniță”, a scris Sziarto pe X. După ce a fost pus la colț de partenerii Europeni, Viktor Orban a trimis o scrisoare deschisă liderilor UE, prin care și-a motivat politica și vizitele, continuă să vorbească despre faptul că UE duce o politică pro-război în Ucraina, preluată de la americani. Le cere să se gândească dacă, pe viitor, vor să continue această politică sau să redeschidă canalele de comunicare direct cu Rusia, păstrând contactele la nivel înalt cu Ucraina. În totală contradicție cu concluziile ultimului summit al UE din 27 iunie, când liderii europeni și reafirmat din nou sprijinul nelimitat pentru Ucraina.

Citește și