• Sindicatele franceze continuă protestele împotriva creșterii vârstei de pensionare la 64 de ani.
  • Decizia controversată a președintelui Macron de a impune reforma pensiilor stârnește furia și tensiunile în rândul sindicatelor și greviștilor.
  • Participarea estimată la proteste în Franța este de 400.000 – 600.000 de persoane, în scădere față de apogeul protestelor din acest an.

Sindicatele franceze organizează marți a 14-a zi de proteste împotriva planurilor guvernului de a crește vârsta de pensionare la 64 de ani, relatează Reuters. Aceasta ar putea fi o ultimă încercare de a exercita presiuni asupra parlamentarilor pentru a renunța la o lege care deja a intrat în vigoare, conform informațiilor furnizate de Reuters și citate de News.ro.

Decizia președintelui Emmanuel Macron de a impune adoptarea reformei prin intermediul unor puteri constituționale speciale a stârnit proteste furioase în această primăvară. Cu toate acestea, problema a coborât treptat pe agenda mediatică, ceea ce a făcut mobilizarea sindicatelor mai dificilă. „Protestele au avut loc timp de șase luni, ceea ce este fără precedent”, a declarat Sophie Binet, noul lider al sindicatului dur CGT. „Există multă furie, dar și oboseală”, a adăugat ea, menționând că greviștii resimt lipsa salariilor.

În urma campaniei de relații publice desfășurate de Macron după adoptarea reformei, acesta a cunoscut o revenire timidă în sondajele de opinie. Președintele a străbătut țara pentru a se confrunta cu furia publică, dar și pentru a anunța investiții majore în noile tehnologii.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Autoritățile estimează că între 400.000 și 600.000 de persoane vor participa la proteste în întreaga Franță, o cifră mai mică față de peste un milion de persoane care au participat la marșuri la începutul acestui an, la apogeul protestelor privind pensiile.


În Paris, se estimează că între 40.000 și 70.000 de manifestanți vor participa la o marșă planificată între Les Invalides și Place d’Italie.

Autoritățile se așteaptă ca aproximativ 1.000 de persoane să fie în pericol în timpul marșului de la Paris. Printre participanți se numără aproximativ 300 de membri ai mișcării „Vestele Galbene” și până la 1.000 de persoane considerate a fi în pericol. Unele orașe, cum ar fi Nantes, Rennes, Strasbourg, Lyon, Charleville-Mézières, Toulouse, Bordeaux, Montpellier și Grenoble, sunt considerate a fi mai expuse riscului.

Deși se preconizează o puternică reprezentare a mișcărilor de stânga radicală printre manifestanți, datorită aniversării a 10 ani de la moartea activistului antifascist Clément Méric, implicarea tinerilor rămâne incertă din cauza programului încărcat cu examenele universitare și bacalaureatul.

Pentru a asigura supravegherea manifestațiilor, ministrul de interne, Gérald Darmanin, a declarat că aproximativ 11.000 de polițiști și jandarmi vor fi desfășurați, dintre care 4.000 la Paris. Aceștia au rolul de a garanta securitatea manifestațiilor și de a asigura dreptul de a manifesta. Ministrul a mai menționat că deja au fost impuse 17 interdicții administrative participanților de stânga radicală, inclusiv unii care ar fi venit din alte țări.

Citește și: