• Kamala Harris ar putea combate industria combustibililor fosili dacă devine președinte.
  • Activistii de mediu așteaptă să prioritizeze responsabilitatea climatică.
  • Deși a avut un istoric de combatere a poluatorilor, unele declarații recente sunt îngrijorătoare.

Activiștii de mediu susțin că, dacă Kamala Harris va fi aleasă Președinte, ar trebui să abordeze industria combustibililor fosili pentru răspândirea de informații false privind schimbările climatice, scrie The Guardian.

În prezent, 40 de state americane și municipalități au intentat procese împotriva marilor companii petroliere pentru dezinformare climatică, dar Departamentul de Justiție al SUA nu a lansat încă un caz similar.

Acest lucru este surprinzător având în vedere că Administrația actuală, sub conducerea lui Joe Biden, care a avut o agendă axată pe climă, nu a acționat în această direcție. Richard Wiles, președintele organizației non-profit Center for Climate Integrity (CCI), a declarat: „Avem impresia că [procurorul general al lui Biden] Merrick Garland nu are niciun interes în urmărirea acestei probleme”.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Jamie Henn, directorul organizației non-profit Fossil Free Media, a subliniat că Harris ar putea fi persoana potrivită pentru a avansa această cauză. Henn consideră că Harris ar putea face din responsabilitatea climatică o prioritate, inclusiv prin împuternicirea reglementatorilor federali să vizeze posibile abuzuri de prețuri din partea companiilor de petrol și numirea unui procuror general dispus să conducă un nou proces în numele Departamentului de Justiție. „Este de văzut dacă ea este cu adevărat dispusă să se angajeze în această direcție,” a spus Henn. „Dar cred că sunt multe semne că ar putea și că are capacitatea necesară”.

Harris, care a fost procuror general al Californiei între 2011 și 2017, a avut un istoric considerabil în combaterea poluatorilor. În acea perioadă, ea a lansat o investigație asupra gigantului petrolier ExxonMobil privind modul în care compania a tratat riscurile climatice, deși nu a intentat un proces împotriva acesteia, cum a declarat anterior. De asemenea, în primăvara anului 2016, Harris a obținut o acuzație majoră într-un caz penal împotriva Plains All-American Pipeline pentru un incident de poluare cu petrol în Santa Barbara. În plus, a avut un rol cheie în obținerea unei soluționări de 15 miliarde de dolari din partea Volkswagen, după ce Agenția pentru Protecția Mediului a descoperit că firma instala software în vehicule diesel pentru a trișa testele de emisii.

De asemenea, a obținut o soluționare de 14 milioane de dolari de la filialele BP pentru încălcări legate de depozitele subterane de combustibil. În timpul mandatului său ca procuror general, Harris a acționat și împotriva ConocoPhillips pentru încălcări ale calității aerului la stațiile de benzină și a intentat procese împotriva Chevron și Southern California Gas Company. A reușit să conteste planurile administrației Obama de a face fracturare hidraulică în largul coastei californiene, demonstrând o „disponibilitate impresionantă” de a „se opune chiar și democraților”, conform spuselor lui Henn.

În campania sa prezidențială din 2019, Harris a declarat că Departamentul de Justiție ar trebui să „absolut” investigheze companiile de combustibili fosili pentru „daunele incredibile provocate comunităților noastre”. „Este vorba despre a avea tăria de a-i aduce pe acești indivizi în instanță și de a-i face responsabili,” a spus ea. „Să-i lovim nu doar la nivelul portofelului, dar să ne asigurăm că există sancțiuni severe și serioase pentru comportamentul lor.”

În prima sa discurs de campanie la Milwaukee săptămâna trecută, Harris l-a criticat pe Donald Trump pentru legăturile sale cu industria petrolieră, citând rapoarte care indicau că fostul președinte „a promis literalmente companiilor mari de petrol și lobbyiștilor de petrol că le va face voia pentru 1 miliard de dolari în donații de campanie”. Cu toate acestea, unele declarații recente ale vicepreședintelui au stârnit îngrijorări printre ecologiști. De exemplu, săptămâna aceasta, Harris a declarat că nu ar interzice fracturarea hidraulică dacă ar fi aleasă, renunțând astfel la afirmațiile făcute în 2019. În 2015, ea a susținut că o interdicție a fracturării în întreaga Californie ar fi ilegală.

American Petroleum Institute, principalul grup de lobby al industriei petroliere din SUA, a declarat că orice viitoare administrație ar trebui să se concentreze pe consolidarea progreselor realizate de SUA în producția de energie și reducerea emisiilor și a considerat cerințele de responsabilitate climatică ca fiind o „distragere”. Wiles, de la CCI, rămâne optimist în legătură cu perspectivele litigiului din partea statelor și municipalităților, dar subliniază că un proces din partea Departamentului de Justiție ar avea un impact și mai mare. „Departamentul de Justiție este un animal complet diferit,” a spus Wiles. „Puterea sa este mult mai mare decât orice birou al unui procuror general de stat… Au FBI-ul, au multe resurse de investigație și au mult mai multă autoritate decât va avea vreodată un procuror general de stat.” Henn a adăugat că, dacă Harris se angajează să vizeze industria petrolului, ar putea atrage sprijinul necesar din partea tinerelor alegători și ar putea chiar să capteze atenția republicanilor preocupați de abuzul corporativ.

Un sondaj realizat de firma progresistă Data for Progress a arătat că majoritatea alegătorilor susțin litigiile pentru responsabilitate climatică. Legislatorii precum senatorul din Rhode Island Sheldon Whitehouse și reprezentantul din Maryland Jamie Raskin au cerut Departamentului de Justiție să înceapă o investigație, în timp ce oficialii aleși precum senatorul din Vermont Bernie Sanders au solicitat agenției să inițieze un proces.

Citește și