• Kamala Harris a făcut o afirmație controversată în timpul unui eveniment live găzduit de Oprah Winfrey
  • Kamala a confirmat că deține o armă pentru siguranță personală, dar în același timp pledează pentru verificări universale ale antecedentelor și legi de tip „steag roșu” pentru a preveni violența armată.
  • Candidata democrată la președinția SUA încearcă să găsească un echilibru între respectarea celui de-al Doilea Amendament și necesitatea unor legi mai stricte privind armele.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a vorbit despre disponibilitatea sa de a folosi arma dacă un intrus i-ar sparge casa, scrie BBC.

Dacă cineva intră prin efracție în casa mea, va fi împușcat„, a spus ea în glumă în timpul unui interviu transmis în direct în Michigan, găzduit de Oprah Winfrey.

Râzând, candidata democrată la președinție a continuat: „Probabil că nu ar fi trebuit să spun asta, dar personalul meu se va ocupa de asta mai târziu”.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

Harris, care a subliniat în timpul recentei dezbateri prezidențiale că deține o armă, a reiterat că susține interzicerea armelor de asalt. O armă de foc de acest tip era „literalmente concepută pentru a fi un instrument de război”, i-a spus Kamala lui Oprah. „Nu are ce căuta pe străzile unei societăți civile”.

Oponenții critică poziția lui Harris privind armele

Oponenții lui Harris au indicat din ce în ce mai mult atitudinea sa față de arme ca fiind un indicator al schimbării pozițiilor sale politice înaintea alegerilor din noiembrie.

În timp ce joi și-a subliniat sprijinul pentru interzicerea armelor de asalt, moderatorul dezbaterii ABC News de săptămâna trecută a remarcat că democrata nu mai susținea programul care ar forța proprietarii de arme să predea guvernului AR-15-urile și alte arme de tip asalt.

Propunerile de răscumpărare au câștigat teren în timpul cursei primare prezidențiale democrate din 2020.

„Trebuie să avem un program de răscumpărare și susțin un program obligatoriu de răscumpărare a armelor”, a spus ea în octombrie 2019.

În timpul dezbaterii prezidențiale, Harris nu a explicat direct de ce nu mai susține ideea de răscumpărare.

Întrebată de Oprah dacă ea însăși deține o armă „de ceva timp”, Harris a răspuns afirmativ. Kamala a spus că susține cel de-al Doilea Amendament al SUA, care protejează dreptul la deținerea de arme.

Totodată, a subliniat că dorește legi mai stricte privind armele.

Alte subiecte abordate

În timpul evenimentului de joi cu Winfrey – care a vorbit și la Convenția Națională Democrată de luna trecută – Harris a fost, de asemenea, chestionată pe teme precum imigrația și economia.

Celebrități precum Jennifer Lopez au participat la sesiune, care a fost urmărită de aproximativ 300.000 de persoane.

Faptul că Harris deține arme a fost o chestiune de interes public din 2019, când ea a declarat: „Dețin o armă probabil din același motiv pentru care o fac mulți oameni – pentru siguranță personală. Am fost procuror de carieră.”

Acest lucru a intrat cu atât mai mult în atenția americanilor – inclusiv a lui Oprah Winfrey – în timpul confruntării prezidențiale cu Donald Trump. A fost prima dată când problema a fost abordată într-o dezbatere din 2024.

Harris a negat afirmația lui Trump din cadrul dezbaterii potrivit căreia ea ar „confisca armele tuturor” dacă ar fi aleasă la Casa Albă, subliniind că atât ea, cât și colegul ei de candidatură, Tim Walz, un pasionat de vânătoare, dețin propriile arme de foc.

Trump, de asemenea, a deținut trei arme, dar a trebuit să renunțe la două dintre ele și să se confrunte cu restricții pentru a treia după ce a fost acuzat penal în New York.

Harris și-a expus, de asemenea, poziția privind armele la un miting recent în Carolina de Nord, spunând: „Noi, cei care credem în libertatea de a trăi în siguranță fără violență armată, vom adopta în sfârșit o interdicție a armelor de asalt, verificări universale ale antecedentelor și legi de tip steag roșu”.

Așa-numitele legi de tip „steag roșu” permit oamenilor să solicite unui judecător confiscarea armei unei alte persoane dacă aceasta este considerată un risc pentru sine sau pentru alții.

Citește și