• Vicepreședintele Kamala Harris a condamnat public acțiunile echipei lui Trump la Cimitirul Național Arlington.
  • Armata SUA a declarat că un membru al campaniei lui Trump a împins un angajat al cimitirului care încerca să-i avertizeze cu privire la regulile care interzic filmările.
  • Democrații din Camera Reprezentanților au cerut armatei un raport detaliat privind incidentul.

Vicepreședintele Kamala Harris îl critică pe fostul Președinte Donald Trump în legătură cu o controversă recentă care a implicat campania sa la Cimitirul Național Arlington, afirmând că cimitirul militar „nu este un loc pentru politică”, scrie BBC.

Sâmbătă, Harris l-a criticat pe Trump într-o postare pe rețelele de socializare, scriind că acesta „nu a respectat un loc sacru, doar de dragul unei cascadorii politice”.

Armata SUA a declarat că un membru al personalului lui Trump „a dat brusc la o parte” un angajat al cimitirului care încerca să avertizeze echipa sa cu privire la regulile care interzic filmarea în cimitir. Campania lui Trump a contestat versiunea cimitirului cu privire la evenimente și a declarat că a primit permisiunea familiilor soldaților căzuți la datorie de a filma.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Incidentul a avut loc luni, când Trump a participat la un eveniment în onoarea a 13 militari americani care au fost uciși în timpul retragerii țării din Afganistan în urmă cu trei ani.

Postarea de sâmbătă marchează prima dată când Harris, candidata democrată la președinție, a comentat controversa.

Ea a scris că a vizitat Cimitirul Național Arlington din Virginia de mai multe ori în timpul mandatului său de vicepreședinte și că nu ar folosi niciodată acest loc pentru a obține beneficii politice.

„Dacă există un lucru asupra căruia noi, ca americani, putem fi cu toții de acord, acesta este că veteranii noștri, familiile militarilor și membrii serviciilor ar trebui să fie onorați, niciodată denigrați și tratați cu nimic mai puțin decât cel mai înalt respect și recunoștință”, a declarat Harris.

Joi, la un miting de campanie în Michigan, Trump a ripostat la cei care l-au criticat în legătură cu incidentul. El a declarat că membrii familiilor soldaților care au murit i-au cerut să pozeze la fața locului după comemorare.

„M-am dus acolo, mi-au cerut să fac o poză și au spus că eram în campanie”, a spus Trump. „Singurul lucru de care am parte din plin este publicitatea. Nu am nevoie de asta. Nu am nevoie de publicitate”.

Duminică, campania lui Trump a publicat o declarație din partea familiilor de militari Gold Star care l-au invitat la eveniment, afirmând că fostul Președinte a fost acolo pentru a onora sacrificiul rudelor lor care au fost ucise.

De asemenea, acestea au vizat-o pe Harris în declarație, afirmând că a „transformat în mod rușinos acest moment sacru într-o manevră politică”.

Campania Trump a negat că ar fi avut loc o altercație fizică la cimitir, adăugând că „suntem pregătiți să publicăm imagini dacă se fac astfel de afirmații defăimătoare”.

Democrații din Camera Reprezentanților au cerut de atunci armatei americane un raport privind incidentul, solicitând o „relatare completă” a ceea ce s-a întâmplat.

Citește și