• Suporterii lui Trump au criticat-o pe Kamala Harris, etichetând-o drept „angajată DEI (diversitate, echitate și incluziune)”.
  • Harris ar putea câștiga susținere în rândul alegătorilor republicani, în special a celor care nu sunt convinși de Trump.
  • Alegătorii albi cu studii universitare ar putea respinge comportamentul lui Trump, inclusiv misoginia și haosul din administrația sa.

Kamala Harris își aduce noua ei campanie prezidențială în Georgia. Vicepreședintele a organizat marți un miting de campanie plin de stele la Atlanta, la care și-a provocat rivalul republican Donald Trump să o întâlnească pe scena dezbaterilor, scrie BBC.

Starul pop, Megan Thee Stallion, și rapperul Quavo au cântat, în timp ce senatorul democrat Raphael Warnock s-a adresat, de asemenea, mulțimii de aproximativ 10.000 de oameni.

Posibilitatea ca democrații să câștige în statul câmp de luptă a fost foarte mare în urmă cu o lună, dar unii analiști cred acum că o nouă față pe partea de sus a biletului și o nouă explozie de energie ar putea schimba totul.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Harris l-a înlocuit pe Biden în calitate de candidat democrat prezumtiv după ce președintele a anunțat că se retrage din cursă.

„A fost un buton de resetare în atât de multe feluri”, a declarat pentru BBC Amy Morton, CEO-ul firmei de consultanță Southern Majority din Georgia.

„A schimbat complet peisajul Georgiei”.

Urcându-se pe scena din Atlanta în fața unei mulțimi zgomotoase, marți seară, Kamala Harris a spus că impulsul în cursă se schimbă.

„Sunt foarte sigură că drumul către Casa Albă trece prin acest stat”, a spus ea.

Harris a abordat mai târziu subiectul dezbaterii prezidențiale din septembrie, pe care Trump nu s-a angajat încă pe deplin.

„Donald, sper că te vei gândi să mă întâlnești pe scena dezbaterii pentru că, după cum se spune, dacă ai ceva de spus, spune-mi în față”.

Statele swing precum Georgia, pe care Biden a câștigat-o cu cea mai mică marjă în 2020, sunt aspru contestate, deoarece se pot înclina fie către republicani, fie către democrați și pot juca un rol decisiv în alegerile prezidențiale. Este un stat pe care republicanii caută să se întoarcă în roșu.

Donald Trump va face, de asemenea, campanie la Atlanta sâmbătă – în același loc cu doamna Harris – pentru a-și consolida sprijinul în statul swing.

Congresmanul Hank Jackson, un democrat din Georgia, a declarat pentru BBC News că „a fost declanșată o explozie de entuziasm” de când Harris a devenit nominalizată, adăugând că a „activat… toate datele demografice” din stat.

Democrații din Georgia depind în mare măsură de prezența puternică la vot în rândul alegătorilor de culoare, un stat cu una dintre cele mai mari populații afro-americane din țară.

Sondajele sugerau că statul se îndepărtează de Biden, a declarat profesorul Charles Bullock de la Universitatea din Georgia pentru BBC News.

Statul se află pe „lista de urmărire” a lui Harris, a adăugat el, menționând că a făcut mai mult de o duzină de vizite. Într-un memoriu privind strategia de campanie, președintele de campanie a lui Harris, Jen O’Malley Dillon, listează Georgia drept unul dintre mai multe state Sun Belt – precum și Carolina de Nord, Arizona și Nevada – unde campania intenționează să-și concentreze eforturile înainte de noiembrie.

Înainte ca Biden să renunțe la cursă, doamna Morton, un consultant politic democrat în Georgia, a spus că este îngrijorată de prezența la vot, constatând că mulți din Georgia sunt mai puțin implicați decât atunci când au doborât recordurile în 2020. Dar acum „s-a schimbat complet”, spune ea.

„Ne-am reîntors în toate planurile noastre pentru a calcula o prezență mai mare la vot, deoarece entuziasmul de pe teren este mult mai evident decât era la începutul lunii iunie”.

Morton a spus că a văzut creșteri în înscrierile de voluntari și implicarea în rețelele sociale și pentru candidații la vot negativ de când Harris a intrat în cursă.

Sondajele recente sugerează că Harris îl conduce pe Trump cu un punct – 43% până la 42% – în rândul alegătorilor înregistrați la nivel național, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

Morton crede că acele marje vor crește doar, în special în rândul alegătorilor din Georgia. Dar există încă un sprijin puternic pentru Trump în stat. Georgia este „țara lui Trump”, a spus Marjorie Taylor Greene, o congresmană republicană din stat. Ea a postat detalii despre evenimentul său de sâmbătă pe Twitter și a susținut că Harris este o „extremistă radicală”.

Harris s-a confruntat cu atacuri pentru gestionarea crizei de la granița de sud în calitate de vicepreședinte și în rolul ei special în încercarea de a opri migranții la sursă.

Deși Georgia este departe, uciderea lui Laken Riley, un student în vârstă de 22 de ani care se presupune că a fost ucis de un venezuelean care intrase ilegal în SUA, a făcut ca problema imigrației să fie mai importantă pentru alegătorii georgieni. La mitingul de marți, doamna Harris a spus că va reînvia proiectul de lege de securitate la frontieră despre care a spus că Trump l-a ajutat la ucidere și îl va semna.

Ea și-a prezentat, de asemenea, experiența de vizitare a tunelurilor subterane de la granița cu California și ca procuror în lupta împotriva traficanților de persoane. Bullock a spus că Trump va trebui să fie atent în mesajele sale către alegătorii georgieni. Atacurile sale personale asupra lui Harris – și nu asupra politicilor ei – ar putea înstrăina alegătorii care l-au găsit ofensator, a spus el.
Aliații lui Trump au atacat trecutul Kamalei Harris, susținând că aceasta este o „angajată DEI (diversitate, echitate și incluziune)”.

De asemenea, Harris ar putea câștiga teren în stat făcând apel la un grup semnificativ de alegători republicani care sunt mai puțin vânduți pe Trump.

„Există o parte dintre ei – și aceștia ar fi alegători albi cu studii universitare – care poate îl consideră pe Trump ofensator, poate că nu le-a plăcut haosul administrației sale, s-ar putea să nu le placă misoginia lui”, a spus Bullock.

Citește și