• Harris și Președintele Joe Biden au fost activi în distribuirea ajutoarelor și consilierea celor afectați de furtună.
  • Biden a discutat despre angajamentul guvernului de a sprijini recuperarea în regiunile afectate.
  • Vizitele lui Harris și Trump ilustrează cum dezastrele naturale devin teme politice în campania electorală.

Candidatul democrat la președinție Kamala Harris se îndreaptă sâmbătă spre Carolina de Nord, în timp ce statul se recuperează după uraganul Helene, ajungând acolo la o zi după vizita republicanului Donald Trump, care răspândește afirmații false cu privire la răspunsul federal la dezastru, scrie SkyNews.

La începutul săptămânii, Harris a fost în Georgia, unde a ajutat la distribuirea de mese, a vizitat pagubele și a consolat familiile greu încercate de furtună. Președintele Joe Biden a vizitat, de asemenea, zona calamitată. În timpul unor opriri de două zile în Carolina, Florida și Georgia, Biden a inspectat pagubele și s-a întâlnit cu fermierii ale căror culturi au fost distruse.

Cei doi au fost vocali și vizibili cu privire la dorința guvernului de a ajuta, iar eforturile administrației de până acum includ acoperirea costurilor pentru toate eforturile de salvare și recuperare din sud-est timp de mai multe luni, în timp ce statele se luptă cu greutatea pagubelor masive.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ
TRUMP MERGE ÎN PENNSYLVANIA

Într-o scrisoare adresată vineri liderilor Congresului, Biden a scris că, deși Fondul de ajutor în caz de dezastre al Agenției federale pentru gestionarea situațiilor de urgență „dispune de resursele necesare în acest moment pentru a răspunde nevoilor imediate, fondul se confruntă cu un deficit la sfârșitul anului”. De asemenea, el a făcut apel la legislatori să acționeze rapid pentru a restabili fina Mai mult de 200 de persoane au murit. Este cea mai gravă furtună care a lovit continentul american de la Katrina în 2005, iar oamenii de știință au avertizat că astfel de furtuni nu vor face decât să se agraveze în contextul schimbărilor climatice.

Trump a afirmat în mod fals că administrația Biden nu face suficient pentru a ajuta oamenii afectați din zonele republicane și a criticat dur răspunsul. În urma accidentului Helene, el a spus minciuni despre schimbările climatice, numindu-le „una dintre cele mai mari escrocherii din toate timpurile”.

În timpul unei opriri în Fayetteville, Carolina de Nord, joi, Trump și-a reînnoit plângerile cu privire la răspunsul federal și a citat „tratamentul jalnic aplicat Carolinei de Nord în special”. De fapt, guvernatorul democrat al statului, Roy Cooper, a declarat săptămâna aceasta că statul a înregistrat deja peste 50.000 de persoane pentru asistență FEMA, iar aproximativ 6 miliarde de dolari au fost plătite.

Vizitele lui Harris, între timp, prezintă un test politic suplimentar în mijlocul unei crize umanitare. În ultima etapă a campaniei sale pentru Casa Albă, Harris încearcă să intre într-un rol pentru care Biden este bine cunoscut – să dea dovadă de empatia pe care americanii o așteaptă în momente tragice.

Până săptămâna aceasta, ea nu a vizitat locul unei crize umanitare în calitate de vicepreședinte – această sarcină a fost rezervată lui Biden, care a fost frecvent chemat să constate pagubele și să consoleze victimele după tornade, incendii de vegetație, furtuni tropicale și altele.

Harris a declarat săptămâna aceasta că a vrut „să arunce o privire personală la devastare, care este extraordinară”. Ea și-a exprimat admirația pentru modul în care „oamenii se unesc. Oamenii ajută străini”.

Citește și