• Marea Britanie își propune un „nou parteneriat geopolitic” cu UE printr-un „pact de anvergură.”
  • Laburiștii s-au opus întotdeauna părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie.
  • Noul guevern britanic vrea și acorduri în  domenii precum energia, lanțurile de aprovizionare, pandemiile și migrația.

Noul Premier al Marii Britanii încearcă să reapropie Marea Britanie de Uniunea Europeană. Iar guvernul său este dornic să înceapă rapid negocierile pentru un pact de securitate între Marea Britanie și Uniunea Europeană, care ar fi „complementar” NATO, după cum a declarat Premierul Keir Starmer la o reuniune a Alianței.

Ce își dorește Starmer în relația cu UE?

Noul Premier al Regatului Unit a declarat în fata jurnaliștilor acreditați la Summitul de la Washington că planul pentru relații mai strânse cu Bruxelles-ul în materie de apărare și securitate este „cu adevărat important”. Starmer crede  că există loc pentru o îmbunătățire semnificativă a relației de apărare și securitate.

Prim-ministrul britanic a comandat o analiză pentru a stabili o „foaie de parcurs” pentru creșterea cheltuielilor de apărare ale Regatului Unit la 2,5% din PIB – și a îndemnat celelalte state membre ale NATO să-și majoreze și ele cheltuielile militare .

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Însă el dorește ca pactul cu UE să acopere o gamă mai largă de subiecte, dincolo de  un parteneriat convențional de apărare, cuprinzând domenii precum energia, lanțurile de aprovizionare, pandemiile și migrația.

Laburiștii au fost întotdeauna împotriva Brexit, dar acum mai pot face ceva?

Apetitul pentru cooperarea europeană în apărare în paralel cu NATO a crescut la Bruxelles și Londra, în așteptarea posibilei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.

De asemenea, un rol în virajul Londrei l-au jucat și proaspetele amenințări de securitate, inclusiv invazia Ucrainei de către Rusia ca și o reorientare  perceptibilă al SUA către regiunea Pacificului.

Noul guvern britanic vrea să folosească summitul NATO și reuniune a Comunității Politice Europene (EPC) care va avea loc de această dată la Oxfordshire, Anglia, săptămâna viitoare, pentru a angaja discuțiile.

Starmer l-a adus la Washington și pe Ministrul relațiilor cu UE, Nick Thomas-Symonds și este, de asemenea, însoțit de Ministrul de Externe David Lammy și de secretarul apărării John Healey. Într-un articol publicat la începutul acestei săptămâni, cei doi au declarat că Marea Britanie își propune să ajungă la un „nou parteneriat geopolitic” cu Europa printr-un „pact de securitate ambițios și de anvergură.”

Citește și