- Departamentul de stat american se teme că „nu va fi în măsură” să evacueze cetățenii americani din Ucraina în cazul unei posibile invazii a țării de către forțele militare rusești.
- Kievul a calificat astăzi drept „prematură și prea precaută” decizia SUA de a ordona familiilor angajaților de la ambasada sa de la Kiev să părăsească țara.
- Autoritățile americane au decis ca angajații ambasadei SUA la Kiev, dar și familiile acestora, să părăsească țara „din cauza amenințării continue” a Rusiei.
Kievul a calificat astăzi drept „prematură și prea precaută” decizia SUA de a ordona familiilor angajaților de la ambasada sa de la Kiev să părăsească țara și de a autoriza plecarea personalului neesențial în fața amenințării unei acțiuni militare din partea Rusiei, informeaza agenția EFE.
Advertisment
Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, afirmă că Kievul a „notat” acțiunea Departamentului de Stat al SUA, care recomandă, de asemenea, ca toți americanii aflați în Ucraina să părăsească țara.
Departamentul de stat american se teme că „nu va fi în măsură” să evacueze cetățenii americani din Ucraina în cazul unei posibile invazii a țării de către forțele militare rusești.
Recomandări
Autoritățile americane au decis ca angajații ambasadei SUA la Kiev, dar și familiile acestora, să părăsească țara „din cauza amenințării continue” a Rusiei.
„Acestea sunt precauții care nu subminează în niciun fel sprijinul sau angajamentul nostru față de Ucraina”, a spus un înalt oficial american într-o discuție cu reporterii.
Sua îndeamnă cetățenii să evite călătoriile în Rusia și Ucraina
Departamentul de Stat i-a avertizat, de asemenea, pe cetățenii americani, să evite călătoriile în Ucraina, dar și în Rusia, unde s-ar putea confrunta cu „hărțuirea” de către autoritățile ruse, în condițiile în care Ambasada SUA la Moscova ar avea resurse limitate în a acorda asistență.
Oficialii de top ai Pentagonului i-au prezentat lui Joe Biden mai multe opțiuni. De la 1.000 până la 5.000 de trupe care să fie trimise în Europa, cu posibilitatea ca acest număr să crească. România va fi, cel mai probabil, una dintre țările unde ar urma să ajungă trupe și echipament.
Duminică, Michael McCaul, reprezentant al republicanilor în Comitetul Afacerilor Externe, a spus că SUA trebuie să intensifice exercițiile militare comune în Polonia, țările baltice, România și Bulgaria „pentru a-i arăta lui Putin că nu glumim”.
Decizia de a trimite sau nu trupe îi aparține dlui Biden și ar urma să fie luată săptămâna aceasta.
Partenerii noștri