Klaus Iohannis: „Am aprobat dislocarea forțelor NATO în România”

Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare prin care informează Parlamentul României că a aprobat, ca urmare a solicitărilor transmise de NATO, dislocarea unor forțe armate străine în România. Vor ajunge în România, printre altele, avioane F-35. Redăm mai jos scrisoarea semnată de Klaus Iohannis.

„Domnului Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților,

Domnule Președinte,

Pe fondul situației existente și a intențiilor Federației Ruse de a-și reafirma statutul de mare putere regională, a fost întocmit la nivelul Comandamentului Suprem al Forțeilor Aliate din Europa (SHAPE) Planul pentru operaționalizarea ariei de responsabilitate a Comandamentului Suprem al Foțelor Aliate din Europa (SACEUR).

În acest context, în urma analizei solicitărilor NATO, a situației de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și cu prevederile art. 7 alin (5) din LEgea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara statului român și ale art. 4 alin. 1 din Legea nr. 291 din 2007 privind intrarea, staționarea, desfășurearea de operațiuni sau tranzitul forțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului Guvernului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, informez Parlamentul că am aprobat:

Klaus Werner Iohannis, Președintele României”.

Scrisoarea președintelui va fi aprobată în plen

Parlamentul a pus pe ordinea de zi aprobarea scrisorii trimise de Klaus Iohannis, iar președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că „aceasta este procedura”.

Este procedura constituțională, urmată de fiecare dată”, a spus el, despre votul pe care birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului urmează să-l dea.

Exit mobile version